Directeur Frank Energie: 'Ook in crisisjaar was dynamisch contract goedkoper'

21 maart 2023 · Leestijd 2 min

Hans van der Woude is de directeur van Frank Energie, aanbieder van dynamische energiecontracten. Met zo’n contract kunnen veel huishoudens uiteindelijk energie besparen, denkt hij. Tegelijk is het niet voor iedereen geschikt.

Met een dynamisch contract zijn huishoudens goedkoper uit, zegt Van der Woude in Geld of je Leven (NPO Radio 1). Zelfs in het afgelopen jaar, toen de energieprijzen torenhoog werden: "In het afgelopen crisisjaar waren we tot 35 procent goedkoper, blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Dynamische Leveranciers. Dat laat zien dat het toch goed heeft uitgepakt."

Transparantie is heel belangrijk bij deze vorm van een energiecontract, zegt Van der Woude. “Wij baseren onze prijzen op een groothandelsmarkt en iedereen kan die prijzen in de app zien. Voor ons zit er een inkoopvergoeding op van 2,5 cent. Dat is het.”

Oorlog

Het klinkt allemaal mooi in een tijd waarin de prijzen weer dalen en de zon gaat schijnen. Maar tegelijk hebben we het afgelopen jaar gezien dat het ook anders kan: door de oorlog in Oekraïne stegen de prijzen weer. "In dat geval betaal je bij ons inderdaad meer", zegt Van der Woude.

Tegelijk wijst hij erop dat zo’n crisisjaar niet vaak voorkomt en dat de consument vorig jaar alsnog goedkoper uit was bij hem. "En bedenk je dat het prijsplafond er vooral kwam omdat mensen met een vast en variabel contract alsnog geconfronteerd werden met hoge prijzen."

Niet voor iedereen

Toch raadt Van der Woude niet iedereen een dynamisch contract aan, bijvoorbeeld als je elk dubbeltje moet omkeren. "Als je tien jaar lang zo’n contract hebt, heb je een mooie besparing te pakken. Maar je moet wel een keer een hoge factuur kunnen verwachten en betalen. Helaas is dat niet voor iedereen."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren