Directeur Instituut voor Publieke Economie: ‘Kabinetsplannen kunnen gerichter'

1 september 2022 · Leestijd 2 min

De kabinetsplannen om de dalende koopkracht te compenseren, kunnen wel wat gerichter, zegt Vinzenz Ziesemer, directeur van het Instituut voor Publieke Economie. Maar volgens hem is het niet zo makkelijk om de plannen eerder uit te voeren dan 2023.

De mix van maatregelen in het pakket kunnen gerichter, zegt hij in Dit is de Dag. Zo is één van de plannen voor 2023 om de minimumlonen te verhogen met 10 procent, waar ook het AOW aan is verbonden. Volgens Ziesemer kan dit gerichter: “Moet je nou iemand die gewoon miljonair is, ook voorzien van een AOW?”

We worden zeker een beetje armer met zijn allen, beaamt Ziesemer. Maar tegelijkertijd is er een sterke, reëele economische groei: "Je kunt daar politieke keuzes in maken als je iets voor de onderkant van de samenleving wil doen, door bijvoorbeeld vermogensbelastingen te verhogen.”

Is het ook makkelijk om de zwaarst getroffen beroepen te bereiken? Dat is een moeilijke opdracht voor het kabinet, denkt Ziesemer. “Het hangt er nogal af van of je huis geïsoleerd is of met hoeveel kinderen je in huis woont. Om die groep te bereiken, moet je gegevens hebben van de energieleveranciers en de Belastingdienst, dat maakt het gewoon erg moeilijk.”

'Kan niet eerder'

Dat wil niet zeggen dat het in beton gegoten is: het is wel een keer gebeurd, zegt Ziesemer. “Maar vervolgens moet de Belastingdienst dat nog gaan verwerken en uitvoeren. Voor je het weet is het jaar voorbij en kun je je bijna afvragen: ben je dan niet volgend jaar net zo snel. Maar ik kan het niet helemaal beoordelen.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren