Directeur Nibud: 'Achteraf betalen maakt financieel kwetsbare mensen extra kwetsbaar'

27 december 2022 · Leestijd 2 min

De mogelijkheid om achteraf te betalen maakt financieel kwetsbare mensen extra kwetsbaar, zegt Arjan Vliegenthart, directeur van budgetinstituut Nibud. Volgens hem is het belangrijk om dit niet uit het oog te verliezen.

Achteraf betalen kan voor veel mensen een voordeel zijn, ziet Vliegenthart. "Voor een grote groep mensen is het misschien ook wel gewoon de garantie dat je eerst je spullen krijgt, voor je betaalt", zegt hij in Geld of je Leven (Radio 1).

Maar het Nibud heeft ook een punt van zorg: "We zijn bang dat mensen die verleid worden tot de aanschaf van bepaalde producten, uiteindelijk de rekening niet kunnen betalen, waarbij de incassorekening erbovenop komt. Dat is ook het verdienmodel voor een deel van de partijen die het aanbieden. Dit betekent dat financieel kwetsbare mensen extra kwetsbaar worden."

Jongeren

Volgens Klarna zijn jongeren beter geworden in het terugbetalen van openstaande rekening. Dat zou hoopvol nieuws zijn, denkt Vliegenthart. "Tegelijkertijd weet ik van incassobureaus dat ze een toename zien onder met name jongeren. We weten dat jongeren vaker van achteraf betalen gebruik maken en dit kan ook een gewenning aan schulden opleveren. Ik denk dat dat een zorgwekkende ontwikkeling is."

Hierbij speelt de context waarin jongeren opgroeien mee, zegt hij. “Er zijn een hoop verleidingen waarin meedoen betekent dat je ook meekoopt. En als je dat niet kunt betalen, dat je ook voor een deel buiten de boot valt.”

Het is belangrijk dat deze keerzijde niet vergeten worden, zegt hij. "Op een aantal punten heeft achteraf betalen voordelen, maar het heeft wel degelijk schaduwkanten. Met beleid kan ervoor gezorgd worden dat mensen beschermd worden, los van de eigen verantwoordelijkheid die ze hebben."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren