Directeur Ouderenbond ANBO: 'Er moet landelijke beddendatabank komen'

26 januari 2023 · Leestijd 2 min

Er moet een landelijke beddendatabank komen om mensen die onnodig een ziekenhuisbed bezet houden, sneller door te laten stromen naar een instelling, vindt Anneke Sipkens, directeur van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO).

Deze week blijkt dat honderden ziekenhuisbedden bezet worden gehouden door (vooral oudere) mensen die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben, maar niet zelfstandig naar huis kunnen. Zij wachten op een plekje ergens anders, zoals een verpleeghuis.

"Het tekort aan passende zorg voor ouderen wordt steeds nijpender", zegt Sipkens in Dit is de Dag (Radio 1). Niet alleen in de ziekenhuizen: "Er zijn ook te weinig verpleeghuizen, daar is een wachtlijst van zo’n 20.000 bedden. Ook zijn er capaciteitsproblemen in de thuiszorg. Dus als je wel naar huis zou kunnen met meer ondersteuning, is het ook moeilijk om de juiste thuiszorg te krijgen. Op alle fronten van de ketenpartners liggen er problemen."

Vraag en aanbod

Landelijk moet het vraag en aanbod beter bij elkaar worden gebracht, zegt Sipkens. "Dat er een landelijke databank komt voor welke plek er voor welke soort patiënten is. Zodat we net als destijds met coronapatiënten gaan kijken: kunnen we iemand dan misschien buiten de gemeente of ergens anders plaatsen?"

Op dit moment is dat landelijke overzicht er niet, zegt Sipkens. "Dat zou echt moeten komen." Ze snapt dat mensen dit niet gelijk willen: "Maar als je echt problemen hebt, moet je ook keuzes maken. Soms is het maar tijdelijk en kan iemand wel weer terug naar de regio."

Kleiner wonen

Zou het bejaardentehuis niet gewoon terug moeten komen? Dat is een hele dure oplossing, denkt Sipkens. "Ik denk niet dat we terug willen naar de ouderwetse bejaardentehuizen. Mensen willen langer thuis en klein blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. Maar er moet wel ondersteuning en zorg zijn indien nodig. Je zou dat kunnen clusteren door wooneenheden bij elkaar te bouwen, met een gemeenschappelijke ruimte om elkaar te kunnen ontmoeten en naar elkaar om te kijken." 

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik