Directeur Social Enterprise NL: 'Steeds meer bedrijven nemen hun maatschappelijke rol serieus'

5 januari 2023 · Leestijd 2 min

"Er zijn steeds meer bedrijven die vanuit een maatschappelijke missie ondernemen", zegt Stefan Panhuijsen. Hij is directeur bij belangenorganisatie Social Enterprise NL die sociale ondernemingen ondersteunt. "Ze bieden kwetsbare mensen werk of ondernemen met aandacht voor het milieu en doen dat met het verkopen van een product of dienst."

"Sociaal ondernemen is niet te mooi om waar te zijn, want het gebeurt gewoon door heel het land", stelt Panhuijsen. Als voorbeeld noemt hij een fietsenmerk die nieuwe fietsen maakt van oude onderdelen. "In dienst zijn medewerkers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben." Maar ook een spijkerbroekenmerk die broeken maakt van gerecyclede vezels is een voorbeeld van een sociale onderneming.

Maatschappelijke rol

Panhuijsen ziet dat steeds meer bedrijven hun maatschappelijke rol serieus nemen. "Een grote groep sociale ondernemingen heeft als belangrijkste doel, het bieden van betaald werk aan mensen die, met wat voor reden dan ook, een arbeidsbeperking hebben. Dat kan komen door een migratieachtergrond, fysieke beperkingen of mentale beperkingen. Sociale ondernemingen zijn er goed in om te kijken naar wat mensen wel kunnen, om daar vervolgens hun onderneming omheen te bouwen", aldus Panhuijsen.

Investeerders krijgen ook steeds meer oog voor het maatschappelijke effect, stelt Panhuijsen. "Het is lastig wanneer bedrijven willen investeren in een sociale onderneming. Financiers hebben moeite met het maatschappelijke rendement en durven het soms niet aan." Maar dat is aan het veranderen. "Er zijn ook investeerders die kijken naar welk maatschappelijke resultaat het oplevert."

Wanneer een bedrijf een sociale onderneming genoemd mag worden is soms lastig, een concrete beschrijving bestaat er namelijk niet. "Er zijn wat grijze gebieden. Daarom pleiten wij voor de introductie van een maatschappelijke BV, een BVM. Dat is een extra status die je op BV kan gebruiken waarin je duidelijk kunt zien dat je maatschappelijke missie boven andere doelen van onderneming hangt. Iedereen kan dan zien wat je doel is. De overheid is dat nu aan het uitwerken", aldus Panhuijsen.