Directeur Stichting Thuisgekookt over armoede: 'Steeds meer mensen slaan een maaltijd over'

Stéphanie van Gerven, directeur van Stichting Thuisgekookt, ziet dat armoede een steeds grotere impact heeft op het nuttigen van warme maaltijden. Stichting Thuisgekookt koppelt thuiskoks aan buurtgenoten die niet zelf kunnen koken. De laatste tijd krijgen ze met steeds meer opzeggingen te maken: "Steeds meer mensen hebben geen 3,30 euro per dag beschikbaar om te eten", aldus Van Gerven.
Wanneer mensen zich aanmelden voor een warme maaltijd koppelt Stichting Thuisgekookt de zogenoemde 'maaltijdzoeker' aan een thuiskok die binnen 1,5 kilometer van elkaar vandaan wonen. "We zien veel aanvragen van ouderen, maar ook mensen die blind zijn of een operatie hebben gehad en tijdelijk niet kunnen koken", legt Van Gerven uit. Na een intake en proefmaaltijd kookt de thuiskok voor een bepaalde periode één of twee keer per week voor zijn buddy, in ruil voor een kleine financiële tegemoetkoming.
Opzeggingen
Je betaalt voor een maaltijd van Stichting Thuisgekookt alleen de kostprijs van de ingrediënten, niet voor de tijd die het kost om te maken. Mede daardoor helpt de stichting ook vaak mensen die weinig te besteden hebben, zegt Van Gerven. "We horen steeds vaker dat mensen de prijs belangrijker vinden. We vragen aan het begin wat mensen willen betalen voor een maaltijd. Want het maakt nogal uit of je kookt met biologisch vlees of dat je een vegetarische maaltijd kookt. Dan geven veel mensen aan dat ze het niet zo ruim hebben en ze graag het minimale bedrag betalen."
De laatste maanden zijn het aantal opzeggingen van Stichting Thuisgekookt flink gestegen. "De afgelopen maanden krijgen we dertig afzeggingen per week van mensen die kostprijs niet meer kunnen betalen. Die ligt tussen de 3,30 euro en 6,60 euro per maaltijd. Steeds meer mensen hebben geen 3,30 euro per dag beschikbaar om te eten. Die eten of boterhammen of slaan maaltijden over. Dat vind ik zorgelijk", zegt Van Gerven.
Kostprijs
Toch kiest de stichting er bewust voor om de maaltijden niet gratis aan te bieden. "Als je een jaar lang kookt lopen de kosten uiteindelijk wel op. Mensen die koken hebben het vaak ook niet breed", zegt Van Gerven. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat de relatie evenwaardig blijft. "Als je voor je voor maaltijd betaalt zit geen niveauverschil in, waardoor je veel mooiere relatie krijgt. Als iemand gratis kookt, krijgt de ander het idee iets terug te moeten doen." Er zijn wel mensen die geen geld voor hun maaltijden vragen, maar vanuit de stichting wordt dit niet aangemoedigd.
Om toch het aantal opzeggingen te kunnen beperken is er een donatiepagina in het leven geroepen. "Mensen kunnen door hun gift een maaltijd voor een ander betalen. Het mooie is dat als iemand zijn maaltijd betaalt met geld uit het potje, de thuiskok dat niet ziet. Dus het staat dan ook niet in de weg van hun relatie." Ook is de stichting bezig met de mogelijkheid om te kunnen betalen met een minimumpas, die mensen die in armoede leven van de gemeente krijgen. "Met de U-pas van Utrecht, waar een tegoed op staat, kun je al maaltijden betalen", aldus Van Gerven.
Stigma
In de tien jaar dat de stichting actief is, merkt Van Gerven wel een verschil in het stigma dat er heerst op hulporganisaties als Stichting Thuisgekookt. "We vinden het gek om maaltijden van een buurman te krijgen. We willen anoniem zijn, als we ons kwetsbaar voelen willen we dat niet laten zien, zeker niet in je eigen buurt. Maar het is bekender en normaler aan het worden is. In de media zie je ook dat mensen elkaar helpen. Mensen vinden het gelukkig steeds normaler om hulp te vragen."