Directeur Tata Steel: Samenleving moet meebetalen aan vergroening staalproductie

12 september 2022 · Leestijd 2 min

Van staalproductie op kolen naar fabrieken op waterstof: in 2045 wil staalfabriek Tata Steel helemaal CO2-vrij staal produceren. Dit miljardenproject kan Tata Steel niet alleen bekostigen, zegt topman Hans van den Berg: "Het is haalbaar, maar niet zonder hulp."

Het is de grootste operatie sinds de oprichting van het Nederlandse bedrijf Tata Steel, wat bijna 100 jaar geleden is opgericht. Het bedrijf gaat 65 miljoen investeren in het ontwerpen van fabrieken van installaties, met als einddoel, staalproductie op waterstof. "Het is een heel groot plan" zegt Van den Berg in het programma Geld of je Leven. "In 2030 gaan we de eerste hoogoven vervangen en uiteindelijk vervangen we veertig procent van alle fabrieken." 

"Ik denk dat het noodzakelijk is, we zijn de grootste CO2-uitstoter van Nederland", aldus Van den Berg. Aan het zogenoemde 'groene staal' hangt wel een prijskaartje. "De uiteindelijke investering gaat miljarden kosten. Hoeveel precies hangt af van verdere berekeningen." Van den Berg geeft aan dat het niet meer zal zijn dan 10 miljard, maar roept daarbij de overheid en indirect de samenleving op om hierbij te ondersteunen. "We kunnen die transitie niet uit eigen cashflow betalen. Onze winst zal gebruikt worden, maar dat is niet genoeg."

Dit komt omdat de overgang in korte tijd erg groot is, zegt hij. "In feite wordt het ook gedreven door mede het publieke belang en we hebben de hogere staalprijzen nog niet in de markt door kunnen rekenen. Om de overstap te maken, met alle onzekerheden die er nog in zitten, vragen wij de overheid om ons te ondersteunen."

Daarbij benadrukt hij het belang dat er bij de samenleving ligt: "We gebruiken in Nederland zoveel staal als dat we maken. De hele samenleving is gebouwd op staal, het zit in auto's in verpakkingsmateriaal, wasmachines en het is nodig voor onze infrastructuur. Dat moeten we in Nederland echt zelf blijven maken. Maar omdat de overgang zo groot is, hebben we ondersteuning nodig van de overheid."

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik