Directeur Thuiswinkel.org: 'Iedere ondernemer is erbij gebaat zo min mogelijk retouren te ontvangen'

Moet het straks niet meer mogelijk worden om pakketjes gratis te retourneren? Laat dit vooral over aan de markt, vindt Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org, de belangenbehartiger van een groot aantal webwinkels. “Iedere ondernemer is er bij gebaat zo min mogelijk retouren te ontvangen."
Online winkels halen een groot deel uit hun omzet binnen in deze periode, vertelt Ten Ham in Dit is de Dag. "We zitten in de historisch drukste periode van het jaar. Traditioneel zitten we altijd in de drukste periode van het jaar, richting de feestdagen."
De ChristenUnie stelde onlangs voor om een einde te maken aan het gratis retourneren van online bestellingen. Zelf staat ze daar niet om te springen, omdat ze vindt het niet de overheid hier over gaat, maar het bedrijfsleven zelf. Volgens haar doet die er ook al het nodige aan. "We moeten af van het gratis retourneren en het mooie is dat dit er al bij veel webshops af is."
Vorig jaar gingen 54 miljoen online bestellingen retour: “Dat is 7 procent van het totaal." Volgens Ten Ham kost een retourzending een bedrijf tussen de 12,50 en 19,50 euro. "Iedere ondernemer is erbij gebaat zo min mogelijk retouren te ontvangen en daarnaast zo’n 95 procent weer te verkopen.”
Betere productinformatie
Een reden voor het retourneren van bestellingen is omdat er meerdere maten van één kledingstuk besteld zijn. "Consumenten vinden het natuurlijk ook prettig om te proberen”, zegt Ten Ham. “Wat we wel moeten doen als webwinkels, is het investeren in betere productinformatie en zorgen dat je te maken krijgt met een digitale paskamer."
Het bedrijfsleven zet hier zelf al gigantische stappen in, vindt Ten Ham. "Er zijn ongelooflijk veel webshops die al gewoon inzichtelijk maken wat het retourneren kost en de consument gaat daar steeds meer voor betalen. Wel geloof ik dat we nog veel meer kunnen werken aan transparantie hier over."
Markt
Ook het idee om één wijkbezorger per wijk aan te stellen, juicht ze niet toe. "Kijk wat er nu al in de markt gebeurt. We hebben city hubs, er wordt gestimuleerd om met elektrische voertuigen rond te rijden. In Duivendrecht wordt de consument vanaf de rand van de stad beleverd en PostNL zet pakketkluizen ook voor andere vervoerders open. Kijk ook naar de flitsbezorging. Laat het aan de markt en laten we kijken hoe we transparantie kunnen creëren over de totstandkoming van het product."