Dit is de grote plek van de auto in onze samenleving

Onze hele samenleving is te veel ingericht op de auto, vindt 'fietsprofessor' Marco te Brömmelstroet. Volgens de hoogleraar Urban Mobility Futures moet en kan het ook anders.
Zo wordt de omgeving van basisscholen onveilig als het ouders zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt om hun kind te brengen, vertelt hij in Dit is de Kwestie (EO). "Voorzieningen zoals een kiss and ride-strook trekken veel autoverkeer aan, waardoor heel de schoolomgeving onveilig wordt voor kinderen die daar fietsen en lopen."
Ook vraagt de auto veel ruimte, zegt hij. “Vaak is zo’n strook bij een school ruim anderhalf keer zo groot als het schoolplein waar de kinderen mogen spelen."
In zo’n omgeving is het stressvol voor kinderen om te kunnen omgaan met het verkeer, zegt hij. "Die kunnen niet over de auto’s heen kijken, zoals volwassenen dat wel kunnen. Het is een hele vijandige omgeving waarin we onze kinderen laten opgroeien."
Ruimte
Parkeerplekken nemen veel vierkante meters ruimte in beslag, zegt Brömmelstroet. Ongeveer zo’n 12 tot 15 vierkante meter volgens hem: "Ieder plekje wat maar kan, is vrijgemaakt om je auto neer te zetten. Terwijl je er ook andere dingen mee kan doen. Zoals kinderen laten spelen, meer groen of water opvangen."
Met alle nieuwe huizen die in Nederland nog gebouwd gaan worden, voorziet hij dan ook problemen. Er komen met de huidige woningopgave 900.000 woningen bij. "Dat zou betekenen dat er een oppervlakte van de stad Gouda aan parkeerplekken bij moet komen, als we het niet anders gaan doen dan we nu doen. Dat kan helemaal niet."
Slachtoffers
Daarbij wijst hij ook op slachtoffers die vallen in het verkeer. "Volgens de cijfers gebeurt er twee keer per dag een dodelijk ongeval. Blijkbaar is dat een geaccepteerd onderdeel geworden in ons verkeersysteem."
Allemaal willen we zo snel mogelijk van A naar B, zegt hij. "Dat vinden we schijnbaar zo belangrijk dat we die ongevallen voor lief nemen. We hebben het hier eigenlijk niet eens over: kennelijk zijn we bereid om die consequentie met zijn allen te dragen."
Hoe het volgens de 'fietsprofessor' ook anders kan, is woensdag 12 april te zien in Dit is de Kwestie (EO) om 22:17 uur op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.