Dit is de Kwestie: is kunstmatige intelligentie gevaarlijk?

Zelfrijdende auto’s, online klantenservices en zorgrobots: kunstmatige intelligentie is in opkomst. Biedt het vooral kansen of brengt het de mensheid in gevaar?
Kunstmatige intelligentie is de techniek waarmee machines en apparaten zelfstandig problemen kunnen oplossen zonder dat er een mens aan te pas komt. Kunstmatige intelligentie wordt ook wel AI genoemd en wordt bijvoorbeeld toegepast in zelfrijdende auto’s, chatrobots en de aanbevelingen die Netflix of Spotify voor je doet.
Toch wijzen sommigen ook op de gevaren die AI met zich meebrengt. Zo kan het misbruikt worden om op grote schaal nepnieuws te verspreiden. Sommige critici zijn zelfs bang dat kunstmatige intelligentie de mensheid zal uitroeien. Dit is de Kwestie (EO) zoekt uit: biedt AI vooral kansen of is het een gevaar?
Dit is het onderzoek
Hoe denkt Nederland over kunstmatige intelligentie? Dit is de Kwestie (EO) vroeg het aan 1500 Nederlanders samen met onderzoeksbureau DataIM.
Lees ook over:
Brengt AI ons in gevaar? Vooral middelbaar opgeleiden maken zich zorgen
Dit zijn de perspectieven
Joris Cornielje is Artificial Intelligence Expert en ziet de enorme kansen die kunstmatige intelligentie biedt. Hij denkt dat we naar een toekomst gaan waarin basale taken volledig door kunstmatige intelligentie worden overgenomen.
Lees ook over:
Kunstmatige intelligentie gevaarlijk? Deze expert denkt van niet: ‘Je moet je bij sommige dingen afvragen: wil je überhaupt dat de mens het doet?’
Kunstmatige intelligentie biedt kansen in de zorg, ziet e-health designer Janna Alberts. Zo kunnen robots zorgtaken overnemen, waardoor je uiteindelijk langer thuis kunt blijven wonen.
Lees ook over:
Dit zijn de kansen die AI biedt voor de zorg
VVD-Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski ziet vooral de gevaren van kunstmatige intelligentie. Zij pleit voor strengere regels om ervoor te zorgen dat grootmachten als China niet de wereldorde gaan bepalen.
Lees ook over:
Kamerlid Queeny Rajkowski ziet vooral gevaren van AI, maar: 'Moeten niet op pauzeknop drukken'
Otto Barten denkt dat de mensheid hard op weg is om de controle over kunstmatige intelligentie te verliezen. Hij is directeur van de stichting Existential Risk Observatory en ziet grote gevaren in de ontwikkeling van AI.
Lees ook over:
Dit is waarom kunstmatige intelligentie afgeremd moet worden: ‘Kan mensheid uitroeien’
Is kunstmatige intelligentie een gevaar of juist een kans? Die vraag staat woensdag 10 mei centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.