Dit is de Kwestie: moeten we onze ouders in huis nemen?

De ouderenzorg kraakt aan alle kanten. Wie zorgt er straks voor onze ouderen? Zijn we het verplicht om zelf onze ouders in huis te nemen?
Stijgende vergrijzing, oplopend zorgtekort en verdwijnende verpleeghuizen. De ouderenzorg kampt met veel problemen. De druk op de sector kan verlicht worden als mensen vaker besluiten om hun ouders in huis te nemen, maar dat is niet altijd even makkelijk.
Zijn we het moreel verplicht om met onze zorgbehoevende ouders onder één dak te gaan wonen? Dit is de Kwestie (EO) zoekt het uit.
Dit is het onderzoek
Hoe denkt Nederland over het in huis nemen van onze ouders? We vroegen het aan 1.500 Nederlanders, samen met databureau DataIM.
Lees ook over:
30 procent Nederlanders wil ouders niet in huis, ondanks druk op ouderenzorg
Dit zijn de cijfers
Hoeveel mensen zijn er al in Nederland die voor hun ouders zorgen? En hoe gaat het met hen?
Lees ook over:
Dit zijn de cijfers: hoe gaat het met onze mantelzorgers?
Dit zijn de perspectieven
Robert Giebels nam zijn moeder in huis toen ze door een ziekte langzaam blind werd. Samen met zijn vrouw wonen ze nu onder één dak en dat bevalt goed.
Lees ook over:
Robert Giebels nam zijn moeder in huis: ‘Maar het is niet voor iedereen weggelegd’
Ethicus Theo Boer doet een appel op alle Nederlanders om hun ouders in huis te nemen: “Wat is er aan de hand dat wij dit zo moeilijk vinden?”
Lees ook over:
Ethicus Theo Boer: 'Het is een morele plicht om je ouders in huis te nemen'
Margreet van der Voort wil haar ouders absoluut niet in huis te nemen. Als mantelzorger van haar beide ouders én haar broer is de druk nu al zo hoog, dat ze dit er niet bij zou kunnen hebben.
Lees ook over:
'Mijn ouders in huis nemen kan ik er niet bij hebben': mantelzorger Margreet van der Voort ervaart nu al veel druk
Marjan Spelbrink brengt haar moeder liever onder in een particulier verzorgingshuis dan dat ze bij haar in huis komt wonen. “Ze is ook de makkelijkste niet.”
Lees ook over:
Luxe op je oude dag: 'Mijn moeder verblijft in een particuliere zorgvilla'
Gre Kalf is 95 en woont zelfstandig in haar eigen huis. Ze vindt het van de gekken dat kinderen hun ouders in huis zouden moeten nemen.
Lees ook over:
Gre Kalf is 95 en moet er niet aan denken bij haar kinderen te wonen: ‘Je bent een soort inbreuk op het gezin’
Extra fragment: samenwonen met je schoonmoeder
Hoe is het om met je zorgbehoevende schoonmoeder onder één dak te wonen? Jacqueline vertelt erover in dit online fragment.
Lees ook over:
Extra fragment: hoe is het om met je schoonmoeder onder één dak te wonen?
Zijn we verplicht onze ouders in huis te nemen? Die vraag staat woensdag 17 mei centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.