Dit is generatie Z

29 maart 2023 · Leestijd 2 min

Wat is er toch aan de hand met de huidige generatie jongeren? Die vraag probeert Dit is de Kwestie te beantwoorden. Maar wie zijn deze jongeren eigenlijk?

De jongeren die tussen 1997 – 2012 zijn geboren, noemen we ook wel generatie Z. Deze generatie leeft van jongs af aan in een grotendeels digitale wereld met smartphones, apps en social media.

Ook groeit generatie Z op in een tijd van opkomend terrorisme, economische crisis en klimaatverandering. Nog niet zo lang geleden maakten ze de wereldwijde pandemie mee. Omdat de jongeren opgroeien in onzekere tijden zoeken zij vastigheid in studie, baan en financiën.

Wat opvalt, is dat deze groep jongeren niet goed lijkt te kunnen omgaan met uitdaging, kritiek of tegenslag. Tegelijk zijn de mentale problemen onder jongeren groot. Zo blijkt deze week uit onderzoek van de GGD en het RIVM dat meer dan de helft van de jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar psychische klachten ervaart.

Prestatiedruk

Generatie Z groeit op in onzekere tijden en voelt de constante druk om te presteren. Dat zorgt voor veel psychische klachten en stress onder studenten van deze generatie. Uit een onderzoek van het Trimbos instituut blijkt dat de helft van de studerende jongeren angst en somberheid ervaart. Ook zegt 40 procent van de studenten slaapproblemen te hebben. Een kwart van de jongeren heeft wel eens suïcidale gedachten.

Dit is de Kwestie: Groeit er een generatie op van softies?

Lees ook over:

Dit is de Kwestie: Groeit er een generatie op van softies?

Groeit er een generatie op van softies? Bekijk Dit is de Kwestie op woensdag 29 maart om 22:17 uur op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.