Dit is hoe de volgende generatie weerbaar wordt gemaakt

29 maart 2023 · Leestijd 3 min

Met de Rots en Watertraining zet Marcel Vening zich ervoor in om de volgende generatie weerbaarder te maken. "Ze leren op een simpele manier stop te zeggen en hun eigen grenzen aan te geven."

Het doel van de training is om sterker in het leven te komen staan, waardoor kinderen beter leren omgaan met lastige situaties en op een gezonde manier keuzes leren maken. Vaak wordt hij ingehuurd als er op scholen iets aan de hand is. "Bijvoorbeeld als er gepest wordt of kinderen worden buitengesloten", zegt hij. "Maar basisscholen zetten de training ook in als preventie: ze zetten de methode in om er een gezellig jaar van te maken. Het maakt veel dingen duidelijk bij kinderen."

Omgaan met elkaar 

In de psychofysieke weerbaarheidstraining leren kinderen hoe ze met elkaar om moeten gaan. "Kinderen krijgen door dat zij de regie hebben over de sfeer in de klas. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en meer de controle over hun eigen lijf. Ook leren ze bijvoorbeeld omgaan met hun emoties. Ze gaan veel meer nadenken over hun eigen gedrag."

Op verschillende manieren worden ze weerbaarder gemaakt. "Via stootkussens en spelletjes worden ze echt fysiek weerbaarder gemaakt", zegt Venis. "Maar ook op verbaal vlak. Zo leren ze op een simpele manier om stop te zeggen en hun eigen grenzen aan te geven."

Resetten

De coronaperiode heeft veel vat gehad op kinderen, ziet hij. Zo heeft de periode van isolatie veel met hen gedaan. "Dat ze zich niet fijn gevoeld hebben, dat is wel duidelijk. In klassen zie ik dat ze zich echt even moeten resetten: hoe ga je ook alweer om met een grote groep? Bijvoorbeeld sorry zeggen of elkaar een hand geven, is voor sommigen erg lastig."

Ook durven kinderen elkaar minder makkelijk aan te raken, ziet hij. "Het idee is lang geweest: daar krijg je gekke dingen van. Terwijl dat zorgt voor de aanmaak van lekkere stofjes in je lijf. Je ziet dat kinderen dat flink gemist hebben. Simpele oefeningetjes zoals elkaar even vastpakken of rug tegen rug staan vinden ze al spannend. Dat was vijf jaar geleden helemaal niet zo."

Groeit er een generatie op van softies? Bekijk Dit is de Kwestie op woensdag 29 maart om 22:17 uur op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.