Dit is hoe er steeds minder plek komt voor de auto in Utrecht

11 april 2023 · Leestijd 2 min

In Utrecht krijgt de auto steeds minder plek. Lot van Hooijdonk, wethouder Mobiliteit, doet al jaren haar best om het autogebruik in de stad aan banden te leggen. Zo moet de nieuw te verrijzen Merwedewijk zelfs autoloos worden.

Een auto geeft veel vrijheid, maar al die auto’s bij elkaar brengen ook maatschappelijke vraagstukken met zich mee, vertelt ze in Dit is de Kwestie (EO). Daarbij gaat het volgens haar niet alleen over de gevolgen voor luchtkwaliteit, onze gezondheid en klimaatverandering. "In de steden wordt het probleem van de toekomst de ruimte die de auto inneemt."

Ook ziet ze sociale gevolgen voor wijken. "Bijna ongemerkt is de auto wel heel dominant geworden. Zo zie je in straten dat kinderen niet meer buiten kunnen spelen en elkaar ook niet meer kennen. Zulke dingen hebben we opgegeven zonder dat we het vaak beseffen."

Autovrije wijk

In Utrecht moet de nieuw te verrijzen Merwedewijk, waar straks 80.000 mensen kunnen wonen, autovrij worden. Auto’s kunnen dan enkel terecht in een dure parkeergarage aan de rand van de wijk. "Je kunt geen groot aantal woningen in de stad bouwen met hetzelfde autogebruik als we gewend zijn", vertelt Van Hooijdonk daarover.

Sluit ze daarmee geen mensen uit, die de auto bijvoorbeeld vanwege hun werk juist hard nodig hebben? "Je kunt de auto op afstand parkeren of er niet gaan wonen", vindt Van Hooijdonk. "Geen enkele wijk is er altijd voor helemaal iedereen. We proberen hier allerlei doelgroepen te bedienen."

Zijn we verslaafd aan de auto? Die vraag staat woensdag 12 april centraal in de uitzending van Dit is de Kwestie (EO) om 22:17 uur op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren