Dit is hoe rijkdom eerlijker verdeeld kan worden: 'Ga patsergedrag belasten'

18 april 2023 · Leestijd 2 min

Armoede tegengaan door een limiet aan rijkdom te stellen? Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager, ziet liever een andere oplossing om de ongelijkheid tussen rijken en armen tegen te gaan. “Je moet gewoon dat patsergedrag belasten”, zegt hij in Dit is de Kwestie (EO).

Plantaardige alternatieven voor vlees en kaas om een einde te maken aan dierenleed in de bio-industrie: met dat idee richtte Jaap Korteweg De Vegetarische Slager op. 9 jaar geleden verkocht hij zijn bedrijf en dat leverde hem veel vermogen op.

Toch zijn het geen dure auto’s en grote huizen waar Korteweg zijn geld aan uitgeeft: liever draagt hij met zijn vermogen bij aan een betere wereld. Zo gaf hij het boerenland om zijn huis heen terug aan de natuur. "Ik denk veel na over de vraag hoe ik straks op mijn sterfbed terugkijk", zegt hij. "Ik wil het gevoel hebben dat ik de dingen heb gedaan die ik belangrijk vind."

Innovaties

Kritiek op rijken is onder andere dat zij het milieu meer belasten, maar daar niet meer voor hoeven te betalen. Een limiet aan rijkdom zou een oplossing voor deze ongelijkheid kunnen zijn. Korteweg heeft begrip voor dat idee, maar zou het liever anders zien. “Ik zou niet het vermogen belasten, maar de manier waarop mensen ermee omgaan.”

“Wanneer bij mij mijn vermogen gelimiteerd was, had ik de dingen niet kunnen doen, die ik nu gedaan had. Dan had ik niet die innovaties kunnen doen in biologische landbouw en niet De Vegetarische Slager kunnen starten.”

Patsergedrag

Korteweg vindt dat we niet geld zouden moeten belasten, maar dat wat je ermee doet. “Je moet gewoon dat patsergedrag belasten. Je voetafdruk, de vervuiling die je veroorzaakt: doe daar verschrikkelijk veel belasting op. 99% belasting op privéjets en luxe jachten. Ga dat zo zwaar belasten dat mensen wel echt gek moeten zijn om dat te doen.”

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Die vraag staat woensdag 19 april centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 uur op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren