Dit is waarom onderzoeker Jolien Dopmeijer vindt dat we milder mogen zijn voor jongeren

29 maart 2023 · Leestijd 3 min

Snowflakes, softies, overgevoelig, de typeringen voor generatie Z liegen er niet om. Maar volgens onderzoeker Jolien Dopmeijer van het Trimbos Instituut mogen we wel wat milder zijn voor de jongeren van deze tijd.

Bij het Trimbos Instituut doet Dopmeijer onderzoek naar de mentale gezondheid van jongeren. "Het valt me op dat er wel een gevoeligheid bestaat bij jongeren", zegt Dopmeijer in Dit is de Kwestie (EO). "Maar om ze te bestempelen als overgevoelig of snowflakes, gaat me te ver. Ik denk dat dit gecreëerd wordt door omstandigheden, die de jongeren zelf niet hebben gemaakt."

Jongeren hebben te maken met een wereld die een beetje “in de fik staat’, aldus de onderzoeker. "Er gebeuren veel dingen die hen specifiek raken. Het is heel prestatiegericht en er zijn diverse crises die zich opstapelen, meer dan ooit tevoren. Denk aan de klimaatcrisis, woningcrisis, energiecrisis en oorlogen."

Maar iedereen maakt dit toch mee? Dopmeijer wijst erop dat jongeren nog een ontwikkelingsfase hebben door te maken. "Zij moeten zich nog leren verhouden tot dit soort situaties. Als volwassenen hebben wij daar al ervaring mee opgedaan en we moeten hen ook leren om daarmee om te gaan."

Opvoeding

Ook ziet Dopmeijer dat de opvoeding verandert: steeds vaker wordt er een vrijere opvoedstijl gehanteerd. "In de vrijere opvoedstijl zijn minder kaders. Dat betekent dat jongeren dus veel meer zelf moeten uitzoeken. Tegelijkertijd is het nog best ingewikkeld om keuzes te maken. Jongeren hebben bepaalde kaders nodig om niet te verzanden in die hoeveelheid aan mogelijkheden."

Af en toe onderuit gaan en fouten mogen maken leert je om te gaan met tegenslag, zegt Dopmeijer. Ouders moeten daar volgens haar bij helpen. "We leven in een wereld waarin fouten maken wordt gezien als falen. In de maakbare wereld moet het perfect zijn en dat is natuurlijk onzin. Maar jongeren groeien op in een dergelijke wereld waarin dat de boodschap is."

Groeit er een generatie op van softies? Bekijk Dit is de Kwestie op woensdag 29 maart om 22:17 uur op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.