Robert Giebels nam zijn moeder in huis: ‘Maar het is niet voor iedereen weggelegd’

17 mei 2023 · Leestijd 3 min

Wanneer zijn moeder langzaam steeds blinder wordt, besluit Robert met zijn vrouw om samen met zijn moeder te gaan wonen. “Alleen maar genieten.”

“Een geschenk” noemt zijn moeder Lucy het dat Robert en zijn vrouw haar vroegen om samen te gaan wonen. Door een ziekte werd ze langzaam blind en alleen wonen in een appartement lukte niet meer.

‘Nooit durven vragen’

“Ze liet een theedoek in brand vliegen op het fornuis, het hele aanrecht was verbrand. En dat zette me aan het denken: ze kan hier dus niet in haar eentje blijven wonen.” Robert overlegt met zijn vrouw Jacqueline wat zij van het idee vindt om met zijn moeder samen te gaan wonen. “Voor mij is het meer vanzelfsprekend. Maar voor mijn vrouw is het haar schoonmoeder, dat is een ander verhaal.”

“Tot mijn grote vreugde was mijn vrouw daar meteen voor te porren”, vertelt Robert. Hij gaat bij zijn moeder langs om haar te vragen wat zij ervan vindt. “Dat was een heel mooi moment. Ze zei: ik ben hier zo blij mee, ik had dit nooit durven vragen.”

‘Hou me aan de regels’

Robert verkocht zijn huis en het appartement van zijn moeder om een nieuw huis te kopen waar ze met z'n allen konden wonen. In de jaren voor de verhuizing zagen ze elkaar niet zo vaak, zo’n één keer per maand. Sinds zo’n 6 jaar is dat elke dag.

“Ik heb nooit het idee dat ik mijn kind tot last ben”, vertelt Lucy. “Ik hou me aan de regels. En we hebben in die 6 jaar niet één keer om de tafel moeten zitten om iets uit te praten. Het is alleen maar genieten.”

Robert en zijn vrouw zijn ook blij met hoe de situatie nu is, ook al kreeg hij veel verbaasde reacties op het besluit. “Het is niet voor iedereen weggelegd. Wij hebben het geluk dat we het kunnen doen. Dat is op financieel gebied, dat is door hoe m’n moeder gebakken is, dat is de relatie die ik met m’n vrouw heb. Dat zijn best wel veel variabelen die een rol spelen en die in de plus moeten staan.”

Zijn we verplicht onze ouders in huis te nemen? Die vraag staat woensdag 17 mei centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik