Dit is waarom Tika seksverzorger is geworden: ‘We hebben een zorgplicht’

Tika zag het gemis aan intimiteit in de reguliere zorg en besloot een deel van de week sekszorg te verlenen. “Zo kan ik mensen echt blij maken."
Ze werkte al langer in de zorg toen Tika besloot een deel van de week sekszorg te gaan verlenen. “Ik dacht: we regelen eten, drinken, lichamelijke verzorging, allerlei hulp bij beperkingen. Maar een gemis aan intimiteit wordt niet gezien als een deel van de zorg.”
‘Word steeds teruggevraagd’
Tika besloot gehoor te geven aan de enorme behoefte aan intimiteit die mensen met een beperking hebben. Ze koos ervoor om een deel van de week seksverzorger te worden. Zo’n drie dagdelen in de week bezoekt Tika mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking om te helpen bij seks en intimiteit.
“Is wist het eerst natuurlijk ook niet. Maar toen ik erachter kwam: dit bestaat, dacht ik: volgens mij zou ik dat ook wel kunnen. En ik ervaarde: zo kan ik mensen echt heel blij maken. En dat gaat me heel goed af, want ik word steeds teruggevraagd.”
‘Niet te bekostigen’
Volgens Tika is seks een mensenrecht en moeten we er als samenleving vooral voor zorgen dat mensen intimiteit krijgen.
“Intimiteit is eigenlijk het belangrijkste waar iemand soms bijna kapot aan kan gaan om dat te missen. Dat zie ik wel echt. En als je het niet kan of je kan het niet regelen, is het dan niet zo dat we eigenlijk ook een beetje een zorgplicht hebben?”
Hoewel Tika ziet hoeveel baat haar patiënten bij haar zorg hebben, gaat ze bij geen van hen elke week langs. “Ik denk dat heel veel dat wel zouden willen, maar dat is absoluut niet te bekostigen.”
Is seks een mensenrecht? En zo ja, wie gaat dat betalen? Die vragen staan woensdag 24 mei centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.