Dit is waarom we in Nederland zo veel thuis bevallen

4 april 2023 · Leestijd 2 min

Hoe kan het dat er in Nederland zoveel thuis bevallen wordt? Volgens historicus Herman Pleij heeft dit te maken met de sterke gezinscultuur. "Het gezin is een burcht en daar moet alles plaatsvinden."

Waar de vroedvrouw in de rest van de wereld steeds meer naar de achtergrond gedrongen is, kiezen zwangere vrouwen in Nederland minder snel voor het ziekenhuis.

In de eerste plaats komt dat omdat bevallen niet wordt gezien als een ziekte, legt Herman Pleij uit in Dit is de Kwestie (EO). "Daar komt ook bij dat Nederland een sterke gezinscultuur heeft. Dat blijft hier sterker het uitgangspunt dan in andere landen. Het gezin is een burcht en daar moet alles plaatsvinden. Je ziet dat een mooie gebeurtenis als een bevalling ook in die gezinscultuur wordt opgenomen."

Ook de christelijke wortels van ons land spelen mee. "In Genesis staat dat de man hard zal moeten werken en dat de vrouw haar kinderen met pijn moet baren. Dat heeft wel iets teweeg gebracht en een traditie in werking gezet. Daarbij is het uitgangspunt dat dit de bedoeling is en natuurlijk. Het hoort bij een volledig compleet leven en dat plaatsen we in Nederland graag in het gezin."

Moeten we stoppen met thuis bevallen? Dat is de grote vraag op woensdagavond 5 april in Dit is de Kwestie (EO). De uitzending is om 22:25 uur te zien op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.