Dit stel wil geen kinderen omwille van het klimaat

2 juni 2022 · Leestijd 2 min

Terwijl hun leeftijdsgenoten tussen de luiers zitten, nemen Sandra en Merijn een heel andere afslag. Zij kiezen er bewust voor om geen kinderen te krijgen, om zo het klimaat te sparen.

Duurzaamheid speelt een grote rol in het leven van het stel. “Het is de basis voor bijna elke beslissing die we nemen”, vertelt Sandra. Zo eten ze vegan, gebruiken ze geen gas om te koken en staat de koelkast uit. “Telkens als we iets willen gaan doen, vragen we ons af: wat is de meest duurzame manier om dat te doen?”

“Als ik kijk hoe het nu met de wereld gaat en welke problemen er zijn, gaan we in een enorme chaos leven”, zegt Sandra. “En vooral de schatting hoe het er over tien jaar uit gaat zien. Met name door de klimaatcrisis vind ik het moreel verwerpelijk om nu een kind op de wereld te zetten dat dan zo’n toekomst tegemoet gaat.” 

“Er worden al te veel kinderen geboren”, zegt Merijn. “Nog meer kinderen krijgen zorgt voor nog meer uitstoot en nog meer natuurproblemen, waardoor de leefbaarheid van de aarde wordt bedreigd.”

Je kunt de aflevering van Dit is de Kwestie bekijken op NPO Start.

Er zijn mensen die er heel anders over denken. Lees hieronder wat andere perspectieven:

Demograaf Jan Latten: 'We moeten niet babyminderen, maar consuminderen'

Lees ook over:

Demograaf Jan Latten: 'We moeten niet babyminderen, maar consuminderen'
Annemarie heeft acht kinderen: ‘Je moet je niet door angst laten drijven in je kinderwens’

Lees ook over:

Annemarie heeft acht kinderen: ‘Je moet je niet door angst laten drijven in je kinderwens’
Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren