Dit zijn de cijfers: hoe gaat het met onze mantelzorgers?

17 mei 2023 · Leestijd 2 min

Veel mensen in Nederland zorgen voor hun ouders. Hoeveel mantelzorgers zijn er precies en hoe gaat het met hen? Dit zijn de cijfers.

Er zijn ongeveer 5 miljoen mantelzorgers in Nederland zijn. 830.000 van hen verlenen langdurige zorg, dat wil zeggen: langer dan 3 maanden. Ook is deze zorg intensief, dat is ruim 7 uur per week.

De helft van de mantelzorgers voelt zich min of meer verplicht om hulp te bieden. Tegelijkertijd ervaart ongeveer 1 op de 10 mantelzorgers het als een hele hoge belasting.

De druk op mantelzorgers uit zich onder andere in gezondheidsproblemen, stressklachten en verzuim op werk. Van de mantelzorgers voor mensen met dementie kampt zelfs 40 procent met symptomen van een ernstige depressie.

Zijn we verplicht onze ouders in huis te nemen? Die vraag staat woensdag 17 mei centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!