Dit zijn de kansen die AI biedt voor de zorg

10 mei 2023 · Leestijd 2 min

Een robot die je herinnert aan je medicijnen, weet welke afspraken je hebt en kijkt hoe het met je gaat. Het is de toekomst van de zorg, denkt Janna Alberts. Ze is e-health designer en ziet veel mogelijkheden in de toepassing van kunstmatige intelligentie in zorgrobots.

Steeds vaker is die bij mensen thuis te vinden: Misty. Het is een van de zorgrobots die mensen helpt bij dagelijkse zorgtaken.

Zelf denken

“De zorgrobot werkt voornamelijk voor fragiele doelgroepen die steun nodig hebben”, vertelt Alberts. “Hij geeft hulp bij de dagelijkse structuur en dat soort toepassingen.”

Dat zorgrobots ook zelf kunnen denken, zie je vooral in dat hij je kan aankijken, naar je kan luisteren en terug kan praten. “Maar ook in dat die je emotie herkent, dat die ziet of je vrolijk bent of minder vrolijk. Dus het gaat echt om de reactie tussen jou en de robot”, vertelt de onderzoekster.

‘Net als een echt mens’

Alberts hoopt dat zorgrobots zich zo goed ontwikkelen dat ze er uiteindelijk voor zorgen dat je langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. En dat je pas later hulp nodig hebt vanuit de zorg.

Hoe dat eruitziet? “Hij loopt achter je aan en geeft je op het juiste moment de motivatie die je nodig hebt. Maar dat die ook snapt dat als je niet zo’n goede dag hebt, dat die je dan met rust moet laten. Net als een echt mens dat zou doen.”

Is kunstmatige intelligentie een gevaar of juist een kans? Die vraag staat woensdag 10 mei centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.