Dominee André van den Bor vangt 20 vluchtelingen op in kerk: 'Ik vraag me af of die wanhoop in de Tweede Kamer echt doordringt'

16 september 2022 · Leestijd 3 min

In het Groningse Zeerijp, in de monumentale Jacobskerk, verblijven tijdelijk 20 vluchtelingen uit Ter Apel. Dominee André van den Bor opende de deuren van zijn kerk. Hoewel dat vlot ging, brengt de situatie ook veel onzekerheid met zich mee. "Waar wij ze nu opvangen in een eeuwenoude kerk, dat is natuurlijk echt voor noodsituaties. Maar waar ze straks heen gaan weten we niet."

"Waar ik me ongemakkelijk bij voel, is dat kerken een gemakkelijke en goedkope oplossing voor de overheid worden. Juist hier in deze provincie hebben we weet van de onbetrouwbaarheid van de afspraken van de regering, dat blijkt nu ook." De groep vluchtelingen moet volgens planning op 10 september weer vertrekken, of dat gaat lukken is de vraag. "Eigenlijk weten we niks zeker", aldus Van den Bor.

Geen beperkende voorwaarden

Toch vind Van den Bor het niet vreemd dat de hulp van de kerk wordt ingeschakeld. "De kerk heeft een organisatiestructuur dat dit soort dingen heel snel kan regelen. Toen er een spoedoverleg werd ingelast zaten we in no time bij elkaar en konden we binnen 24 uur onze achterban en bestuur mobiliseren om dingen op poten te zetten." Ook benadrukt hij de taak die elke christen heeft ten opzichte van zijn medemens. "De opdracht van jezus dat je mensen moet helpen die dakloos zijn, daar zitten geen beperkende voorwaarden aan zo van, 'je moet vluchtelingen opvangen, maar niet als het al vol is in je land.'

Onrust

De opvang van 20 mannen, die onder ander uit Eritrea, Jemen en Syrië komen, brengt nog meer onzekerheid met zich mee wanneer sommige van hen besluiten om te gaan hongerstaken. "Er is onrust over het feit dat er mensen in Ter Apel zijn die al in procedure zitten terwijl ze later zijn aangekomen dan de jongens hier, die nog niks hebben gehoord", legt Van den Bor uit. "Daar is boosheid over." 

Hij besluit in gesprek te gaan om de onrust te kalmeren. "Er zijn wat spanningen in de groep omdat niet iedereen mee wil doen met de hongerstaking." Uiteindelijk besluiten de tijdelijke bewoners van de Jacobskerk hun plan toch niet door te zetten omdat ze de consequenties niet kunnen overzien. "Voor een deel ben ik wel opgelucht", vertelt Van den Bor. "Maar aan de andere kant niet want wanneer mensen tot zo'n actie komen moeten ze ontzettend wanhopig zijn. En ik vraag me af of die wanhoop in de Tweede Kamer voldoende echt doordringt"

Het verhaal van André van den Bor is zaterdag 17 september te zien in het EO-programma Crux. De uitzending 'kerkopvang' is om 19:25 te zien op NPO2.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren