Don Ceder (ChristenUnie) over asielplannen kabinet: 'Goeie, maar ook pijnlijke maatregelen'

Onder leden van coalitiepartij ChristenUnie is onrust ontstaan over de plannen van het kabinet om de asielcrisis te lijf te gaan, waarbij een rem op gezinshereniging wordt gezet. Stichting Vluchtelingenwerk is zelfs overtuigd dat het bij de rechter geen stand houdt. Don Ceder (Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie) begrijpt de zorgen, maar noemt het de uitkomst van een politieke weging.
Het kabinet maakte vorige week verschillende maatregelen bekend om de asielcrisis te lijf te gaan. Er worden 20.000 extra woningen voor statushouders gerealiseerd, zodat zij sneller kunnen doorstromen vanuit azc's. Ook wordt gezinshereniging vertraagd: het gezin van een statushouder mag pas nareizen als er een huis beschikbaar is. Pas als er na 15 maanden nog geen woning gevonden is, krijgen de gezinsleden alsnog een visum.
De situatie in Ter Apel is schrijnend als gevolg van politieke keuzes, zegt Don Ceder (CU) in Dit is de Dag. "We hebben fouten gemaakt door te weinig opvangplekken te behouden. Op het gebied van uitstroom gaan er met dit plan wel echt dingen gebeuren en zien we dat er goeie maatregelen worden genomen."
Ook komt een aantal maatregelen overduidelijk niet uit de koker van ChristenUnie, zegt hij. Over de rem op gezinshereniging is veel onrust ontstaan binnen de achterban. Hij zegt die zorgen te begrijpen. “Ik ken mijn partij als een groep mensen die erg begaan zijn met de meest kwetsbaren en daarvoor opkomen. Dat is ook de reden dat ik zelf de Kamer in ben gegaan.”
Politieke weging
"Ik denk dat er nu een gezonde, politieke weging plaatsvindt hoe we als Kamer en partij met het onderwerp omgaan", zegt Ceder. "Dit is in een coalitie waarbij je ziet dat er partijen zijn die vinden dat het niet ver genoeg gaat en ook een rechtse meerderheid van Kamerleden die als het aan hun ligt, de asielketen verder versoberen en verslechteren.”
Dat maakt de uitkomst als het gaat om beperking van gezinshereniging moeilijk, maar ook draaglijk, zegt hij. “Wel moet het juridisch kloppen en moeten de afspraken over de extra woningen en opvanglocaties echt nagekomen worden. Ook moet er een eerlijke spreiding plaatsvinden.”
Volgens Stichting VluchtelingenWerk, die een rechtszaak wil aanspannen, is de rem op gezinshereniging juridisch absoluut niet houdbaar. Ceder zegt ervan uit te gaan dat er een juridische analyse overheen is gegaan. “Uiteraard ligt de bewijslast bij het kabinet en staatssecretaris. Er komt nog een debat over de brief en maatregelen en deze vragen ga ik stellen. Maar ik ga er vanuit dat het kabinet er vanuit gaat dat het juridisch kan.”