Driekwart Nederlanders: 'Minimumleeftijd voor plastische chirurgie moet naar 21 jaar'

2 mei 2023 · Leestijd 2 min

Ruim driekwart van de Nederlanders vindt dat de minimumleeftijd voor niet-noodzakelijke plastische chirurgie moet worden verhoogd van 18 naar 21 jaar. Dat blijkt uit een nieuwe opiniepeiling van Dit is de dag.

Volgens de wet mogen jongeren op dit moment al vanaf 18 jaar plastische chirurgie aanvragen. Het CDA pleitte eerder al voor een verhoging van de minimumleeftijd, maar dat initiatief heeft tot nu toe geen vruchten afgeworpen. 

Ondertussen worden jongeren juist steeds enthousiaster over cosmetische ingrepen. Vorig jaar werd nog bekend dat het aantal jongeren dat plastische chirurgie overweegt sinds 2018 bijna is verdubbeld: één op de drie jongeren wil onder het mes. Jonge mannen hebben het vaakst interesse in haartransplantaties, jonge vrouwen in borstvergrotingen- of verkleiningen. 

Ouderen

Het valt op dat vooral ouderen ontevreden zijn over de huidige wet. Maar liefst 81 procent van de 65-plussers vindt dat de minimumleeftijd omhoog moet naar 21 jaar, terwijl ‘maar’ 66 procent van de 18 tot 24-jarigen achter het voorstel staat. Desalniettemin geldt onder alle leeftijdsgroepen dat een overgrote meerderheid 18-jarigen nog niet rijp vindt voor plastische chirurgie. 

Niet genoeg vooronderzoek

Angele Veyret, masseuse voor liposuctiepatiënten, merkt ook dat haar jonge klanten zich vaak nog niet realiseren wat de consequenties zijn van cosmetische ingrepen. In Dit is de Kwestie vertelt ze: ‘’Ze hebben het idee dat ze naar het buitenland kunnen gaan en slank terug zullen komen zonder enig herstel. Dat ze in een weekje weer aan het werk kunnen. Ik denk dat de artsen niet genoeg adviseren en dat de meiden te weinig vooronderzoek doen.’’

Bovendien zijn jongeren volgens cosmetisch arts Tom Decates erg gevoelig voor selfiefilters en bewerkte foto's op social media. In zijn praktijk krijgt hij extreme verzoeken: ‘’Dan komen ze aan met een foto van zichzelf met een filter eroverheen. En dan zeggen ze: dokter Decates, mag ik er alsjeblieft uitzien zoals ikzelf op die filter?''. Decates probeert jongeren van die ideeën af te helpen, maar dat is in de cosmetische industrie niet de norm: ''Er zijn ook klinieken waar behandelaars dan denken: Yes! We kunnen weer botox en fillers inspuiten!''

Bekijk het volledige onderzoeksrapport over plastische chirurgie hier