Dylan groeide op in een pleeggezin: 'Ze hebben mij meer opgevoed dan mijn eigen ouders'

17 november 2022 · Leestijd 2 min

Als 8-jarige jongen kwam Dylan terecht in een pleeggezin omdat zijn ouders niet voor hem konden zorgen. Ze zaten beiden aan de drugs en moesten inbreken omdat ze geld nodig hadden. Na een aantal overplaatsingen kwam hij terecht op de boerderij van Karel en Grieta, waar hij nu positief op terugkijkt.

Als kind ging Dylan al met zijn vader mee met inbreken omdat hij door de raampjes paste, zo kon hij de deur open doen. "Dat was moeilijk", vertelt Dylan in het EO-programma Crux. "Je wilde het goede doen voor je ouders, maar ook voor jezelf. Dat is een lastige keuze." Ook op school had hij het moeilijk, onder andere door zijn lage IQ werd hij overvraagd. "Als hij niet begrepen werd, kon hij bovendien erg driftig worden", vertelt zijn pleegmoeder Grieta.

Leerzame periode

Toen Dylan 19 jaar geleden op de boerderij van Karel en Grieta terecht kwam was dat voor hem een leerzame periode. "Karel en Grieta zijn eigenlijk mijn tweede ouders. Ze hebben mij meer opgevoed dan mijn eigen ouders." Ook ziet hij een groot verschil tussen de twee gezinnen waarin hij opgroeide. "Bij hen merk je niet dat er ruzie of stress was. En als je hulp nodig had, kon je er gewoon om vragen."

In de tijd bij dat hij bij Grieta en Karel heeft gewoond, leerde hij naast goede normen en waarden om gedisciplineerd en verantwoordelijk te zijn. Het boerenwerk, zoals het verzorgen van de varkens, deed Dylan met veel plezier. Tegenwoordig woont hij op een woongroep voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. "Mijn droom is toch om fulltime te gaan werken en huisje-boompje-beestje op te bouwen", aldus Dylan.

De verhalen van Dylan en zijn pleegouders Karel en Grieta zijn zaterdag 19 november om 19.15 uur te zien in het EO-programma Crux op NPO 2. De aflevering is later terug te zien via NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren