'Dynamisch energiecontract is voordeliger, maar niet zonder risico’s'

21 maart 2023 · Leestijd 2 min

Steeds meer mensen kiezen voor een dynamisch energiecontract in een poging om de kosten te drukken. De praktijk laat zien dat dit voordeliger is, ziet energiedeskundige Marien Boonman. Tegelijk kleven er volgens hem ook risico’s aan.

Bij een dynamisch energiecontract kan het tarief per uur wijzigen. Als je op de meest goedkope momenten energie verbruikt, kan dit dan ook flink schelen. Toch heeft energiedeskundige Marien Boonman er wel wat kanttekeningen bij, vertelt hij in Geld of je Leven (NPO Radio 1).

Niet snel geld toe 

Zo wijst hij er op dat je niet snel geld toe zal krijgen. "Op momenten dat er veel zon en wind is betaal je heel weinig", zegt Boonman. "Dan zie je dat de groothandelsprijs nadert naar nul.  Maar dan blijft er nog steeds iets van 18 cent over aan inkoopvergoeding, energiebelasting en de btw die daarover heen gaat."

Daar verkijken mensen zich op, denkt hij. "Het moet dan ook wel heel gek worden voor je echt geld toe krijgt om stroom uit het net te halen."

Grote verschillen

Daarnaast weet je nooit precies waar je aan toe bent. "Je weet op voorhand niet precies wat je gaat betalen", zegt hij. "Want de prijs wordt iedere dag bepaald. Ook zag ik tot twee maanden geleden nog grote verschillen inkoopvergoedingen van leveranciers."

Op dit moment is het dan ook lastig om de leveranciers van dynamische contracten met elkaar te vergelijken, zegt Boonman. "Dit soort zaken maken het lastig voor de consument om het met elkaar te vergelijken. Voor de meeste consumenten is deze markt nog volledig nieuw."

Risico dragen

Of een dynamisch contract bij je past, is voor iedereen een persoonlijke afweging, zegt hij. "Gemiddeld kom je over het algemeen goedkoper uit. Maar je moet ook kijken of je de risico’s kan dragen. Een risico die je niet kan dragen, moet je verzekeren. In wezen in een klassiek contract een verzekering daarvan. Iedereen moet zijn eigen risico-afweging hierin maken."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren