Econoom schopt tegen heilig huisje: 'Stop met economische groei'

10 juni 2022 · Leestijd 2 min

Groei is al decennia de heilige graal in de economie. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Econoom Paul Schenderling, bijvoorbeeld.

In het programma Geld of je Leven vertelt Schenderling dat hij vindt dat we moeten stoppen met het laten groeien van de economie. Volgens hem gaat het milieu kapot als we daarnaar blijven streven: "We hebben eigenlijk de afgelopen 30 jaar geprobeerd de CO2 omlaag te krijgen, door de doelen van Parijs. Om de doelen ook echt te halen in de toekomst, moet het tempo drie tot tien keer zo hoog liggen. Economische groei maakt een deel van de milieuwinst telkens ongedaan." Hij noemt het 'dweilen met de kraan open.'

Schenderling vindt vooral dat de consumptie niet verder moet groeien. Daar moet een hogere belasting op: "Op deze manier gaan consumenten kiezen voor producten die milieuvriendelijker tot stand zijn gekomen. Zo heeft elektronica verreweg de grootste milieu-impact. Een stevige CO2-heffing daarop maakt het duurder. Dan gaan we als consument nadenken: hoe zorg ik ervoor dat ik zo lang mogelijk met m’n smartphone doe, in plaats van dat ik ‘m na twee of drie jaar afdank?"

Overigens heeft Schenderling zijn eigen leven ook danig omgegooid. Hij besloot met zijn gezin te gaan 'leven van genoeg'. Hij kwam er ook achter dat groener leven goedkoper is. "In eerste instantie ben je wat meer geld kwijt, maar na vijf jaar substantieel 20 procent minder. Als je focust op producten die lang meegaan, bespaar je daar verreweg het meest op."

Het hele gesprek met Schenderling is hier te luisteren

Zie hieronder een ander perspectief:

'Méér economische groei is juist beter, ook voor de armen en het milieu'

Lees ook over:

'Méér economische groei is juist beter, ook voor de armen en het milieu'