Een dynamisch energiecontract: iets voor jou?

21 maart 2023 · Leestijd 2 min

Naast vaste en variabele contracten kun je tegenwoordig ook kiezen voor een dynamisch energiecontract, waarin het tarief per uur kan wijzigen. Daarmee kan het timen van het aanzetten van je vaatwasser bijvoorbeeld ineens euro's besparen.

Door de torenhoge energieprijzen zijn consumenten massaal op zoek naar manieren om de kosten te drukken. Je kunt besparen door bijvoorbeeld de kachel uit te zetten, maar het leidt er ook toe dat steeds meer Nederlanders kiezen voor een dynamisch energiecontract.

Bij een dynamisch contract kan het tarief per uur veranderen, waardoor je op zoek kunt naar het beste moment om je wasmachine aan te zetten. Op momenten dat er bijvoorbeeld veel zon of wind is, is de prijs goedkoper. Met een slimme meter kun je zien wat een goed moment is.

Cijfers

Steeds meer mensen sluiten zo’n contract al. Tegelijk vormen zij nog echt een minderheid. In december 2022 hadden 133.000 consumenten een dynamisch contract, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt. Daartegenover staat dat 6,8 miljoen mensen een variabel contract hadden en 6,9 miljoen mensen een vast contract.

Is dit een goede ontwikkeling? En zijn we ons wel voldoende bewust van de risico’s?

Perspectieven

Hans van der Woude is directeur van Frank Energie, één van de aanbieders van dynamische contracten. Hij legt uit waarom hij dit een goede ontwikkeling vindt, maar dat het niet voor iedereen geschikt is.

Directeur Frank Energie: 'Ook in crisisjaar was dynamisch contract goedkoper'

Lees ook over:

Directeur Frank Energie: 'Ook in crisisjaar was dynamisch contract goedkoper'

Energiedeskundige Marien Boonman heeft zelf ook zo’n contract, maar legt uit dat er ook zeker risico’s aan kleven. Zo waarschuwt hij dat je wel voorbereid moet zijn op een hoge factuur. 

'Dynamisch energiecontract is voordeliger, maar niet zonder risico’s'

Lees ook over:

'Dynamisch energiecontract is voordeliger, maar niet zonder risico’s'