Een limiet aan rijkdom? Dat werkt demotiverend, denkt multimiljonair Salar Azimi

18 april 2023 · Leestijd 2 min

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Een belachelijk idee, vindt de multimiljonair Salar Azimi. "Je houdt mensen tegen om iets voor de maatschappij terug te doen."

Samen met zijn broer heeft Salar Azimi een geschat vermogen van zo’n 24 miljoen euro. Met zijn vrouw en twee dochters woont hij in een kasteel in Nederland.

Maar dat is niet altijd zo geweest. Op zijn 13e vluchtte hij uit Iran naar Nederland: "Vroeger moest ik sparen voor een blikje cola en mijn dochter Isabella eet kaviaar van honderden euro’s in een minuutje op", vertelt Azimi in Dit is de Kwestie (EO). "Zij weet niet beter en is niet anders gewend."

Demotiveren

Zou er geen grens moeten komen aan het vermogen van de rijken, voor een eerlijkere verdeling in de samenleving? "Dat is het belachelijkste idee dat ik ooit in mijn leven gehoord heb", zegt Azimi. "Ik kan me niet voorstellen dat iemand echt zoiets meent of denkt."

Volgens Azimi zorgt dit plan ervoor dat mensen niet het beste uit zichzelf en hun werk halen. “Dat zou betekenen dat heel het land naar de verdoemenis geholpen wordt. Dan demotiveer je mensen om wereldprestaties te behalen, om hard te werken, om hogere niveaus te bereiken. Eigenlijk hou je mensen dan tegen om iets voor de maatschappij terug te doen door hard te werken."

Nederlandse bescheidenheid

Inmiddels woont Azimi al een lange tijd in Nederland, maar aan de Nederlandse bescheidenheid met geld kan hij niet wennen. "Als je in Amerika of Iran in een prachtige auto rijdt, dan krijg je respect, omdat je hebt gepresteerd. Omdat je geen luilak bent, geen niksnut, omdat je hard hebt gewerkt, slim hebt gewerkt. Op het moment dat andere mensen sliepen, was jij wakker. En dan hebben ze respect voor jou."

Moet er een limiet komen aan rijkdom? Die vraag staat woensdag 19 april centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 uur op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren