Een steuntje in de rug voor 'de nieuwe armen'

1 december 2022 · Leestijd 3 min

Lammy Korte is actief voor de voedselbank van de plaatselijke baptistengemeente in het Drenthse Valthermond. Ze rijdt met etenspakketten langs bij mensen die net te veel verdienen om gebruik te maken van de reguliere Voedselbank.

De nieuwe armen worden ze ook wel genoemd: mensen die nét te veel verdienen. Daardoor buiten de boot vallen bij allerlei regelingen en maken ze bijvoorbeeld geen aanspraak op de Voedselbank. “Het zijn de mensen die net niet rondkomen”, vertelt Lammy Korte in het EO-programma Crux. De baptistengemeente in Valthermond besloot een eigen lokale voedselbank op te zetten en zo hulp te bieden aan deze groep mensen. "Ze vallen dus eigenlijk een beetje tussen wal en schip."

Het is niet dat deze groep mensen het heel erg benauwd heeft, legt ze uit. "Maar het is zo lekker extra. Er is één vrouw en die zegt elke keer: ik ben zo blij met jullie boodschappen, want het geeft me lucht. Het geeft me een beetje meer ruimte. Zo kan haar kind nu ook een kinderfeestje geven. Het is dus ook belangrijk om sociale armoede te voorkomen."

Waarom komen sommige mensen niet in aanmerking voor voedselhulp? “Ik heb één gesproken dat vertelde wel een aanvraag te hebben gedaan, maar geen schulden te hebben. Ze zei: ‘Als ik schulden had, kon ik gewoon van de Voedselbank krijgen. Maar ik doe mijn best om geen schulden te maken, daar word ik voor gestraft.’ Zo voelt ze dat.”

Krap

Zelf weet Lammy als geen ander hoe het is om het krap te hebben. “Als gezin hebben we ooit zelf in de bijstand gezeten. Mijn man was werkloos, de drie kinderen waren klein. Toen was dit er niet. We hebben ons gered, maar ik had graag zoiets als een extra steuntje in de rug gehad. Ik heb altijd al iets gehad met mensen die het minder hebben getroffen dan ik nu heb.”

In de uitzending is te zien hoe ze een voedselpakket bezorgt. De ontvangers zijn bang om op camera te komen. “Dat is vanwege schaamte, maar ook zijn ze bang om gekort te worden op hun uitkering omdat ze extra hulp krijgen. Ik vind het vreselijk dat we in zo’n land leven waar alles zo goed verzorgd is en dan dat je mensen met een paar boodschappen niet mag helpen. Het is te zot voor woorden.”

De uitzending 'In de kou' van Crux is zaterdag om 19:31 uur te zien op NPO 2. Na afloop is de aflevering terug te zien via NPO Start.

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!