Eindeloos blijven doorbehandelen of niet?

Medisch gezien is er steeds meer mogelijk. Stoppen met behandelen lijkt voor patiënten en dokters een optie die weggedrukt wordt door nieuwe technologieën en vooruitstrevende behandelingen. Maar wat is de prijs die we betalen voor deze eindeloze rij aan medische ‘wonderen’? Kunnen we nog accepteren dat het leven eindig is? Of blijven we doorbehandelen tot we er letterlijk bij neervallen?
Uit onderzoek van 2012 blijkt dat bijna tweederde van de artsen vindt dat patiënten in de laatste levensfase te lang worden doorbehandeld. Ruim de helft van de artsen geeft aan dat zij of hun collega’s te lang in de behandelmodus staan: wat behandeld kan worden, behandelen ze ook. Ook voelt bijna de helft van de artsen druk van de familieleden om alles op alles te zetten om het leven van de patiënt te rekken.
Met name de toenemende vergrijzing en de technologische vernieuwingen zorgen voor een explosieve stijging van de zorgkosten in de komende decennia. Het afgelopen jaar bedroegen de zorgkosten per Nederlander nog 6000 euro. Daarvan wordt een kwart gedekt door de premie van onze zorgverzekering: nu gemiddeld zo’n 128 euro per maand. De verwachting is dat deze volgend jaar fors zal stijgen naar zo’n 147 euro. Als je deze stijgende lijn doortrekt naar 2060, bedragen de zorgkosten per Nederlander drie keer zoveel, waardoor de zorgpremie zal exploderen. Dat betekent dat de zorg onbetaalbaar wordt en er steeds vaker moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.
Dat brengt ons bij de vraag: sleutelen we niet veel te lang door aan onze levens in ziekenhuis- of verpleeghuisbed?
Lees ook over:
Waarom kozen Caren en Joep om zijn behandeling tegen kanker te stoppen?
Lees ook over:
‘Als ze niks hadden gedaan, was ik dood geweest of zwaar gehandicapt’
Lees ook over:
Hoogleraar ouderengeneeskunde: ‘Effect geneeskunde op oudere leeftijd is vrijwel nul’
Lees ook over:
Kankerchirurg: ‘Dokters zijn opgeleid om te doen, niet om te laten’
Lees ook over: