Elisah Pals koopt al zeven jaar geen nieuwe spullen: 'Je hebt vaak al iets in huis wat voldoet'

24 oktober 2022 · Leestijd 3 min

Al zeven jaar koopt afvalpreventie specialist en klimaatburgemeester Elisah Pals geen nieuwe spullen meer. "In 2016 maakte ik een afspraak met mijzelf om een jaar geen nieuwe spullen kopen. Dat werd per ongeluk een nieuwe leefstijl", zegt Pals.

De reden waarom Pals begon met de uitdaging om geen nieuwe spullen meer te kopen kwam vanuit haar overtuiging om afvalvrij te leven. "Ik wilde zero waste gaan leven. Ik besefte dat alles wat ik nieuw koop, in een verpakking zit. Een elektrisch apparaat zit in een doos met zakjes en draadjes, maar ook aan nieuwe kleding zitten labels. De tweede gedachte was dat de spullen zelf uiteindelijk ook afval worden. Ik besefte dat als ik geen afval wil maken, Ik geen nieuwe spullen meer moest kopen."

Mentale rust

Na een tijd te leven zonder iets te kopen ontdekte Pals wat voor voordelen dat met zich mee bracht. "Niet alleen voor mijn portemonnee, maar ook de rust die het creëerde in mijn huis en in mijn hoofd. De hele publieke ruimte is een groot reclamebord geworden. Alleen al de afspraak die ik met mijzelf maakte, ik ga niks kopen, gaf zoveel mentale rust." 

Er zijn een aantal stappen die Pals volgt voor ze besluit om iets aan te schaffen, al dan wel tweedehands. "De eerste regel is om het te doen met wat je al hebt. Ook als je iets mist of er is iets stuk gegaan, doe het eerst met spullen die je al hebt. Bijvoorbeeld een lunchtrommel. Ik was in de verleiding om een RVS broodtrommel te kopen. Maar ik had ook nog Tupperware of een bakje van de Chinees wat prima was om brood in te verpakken. Je hebt heel vaak al iets in huis wat voldoet", stelt Pals.

Genoegen nemen

"De tweede regel is dat je dingen vaak kunt lenen, huren of ruilen. Zo kun je zonder iets aan te schaffen toch de spullen vinden die je nodig hebt", zegt Pals. "Mijn leven is nu simpeler. Eigenlijk heb ik me door deze oefening ook getraind om genoegen te nemen met genoeg en gewoon tevreden te zijn. Nog steeds heb ik dezelfde standaarden. Ik wil er verzorgd en netjes uit zien. Dat probeer ik te normaliseren, dat je nog steeds een normaal leven kunt leiden."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren