Emeritus-hoogleraar gynaecologie: 'Eerste bevalling zou standaard in het ziekenhuis moeten gebeuren'

4 april 2023 · Leestijd 2 min

Een thuisbevalling bij een eerste kind is te gevaarlijk, vindt emeritus-hoogleraar gynaecologie Jan Nijhuis. Hij pleit ervoor om dit standaard in het ziekenhuis te laten plaatsvinden onder leiding van een gynaecoloog. "Het verhaal dat een verloskundige thuis ook alles kan, is onzin."

Een bevalling van een eerste kind moet altijd in het ziekenhuis gebeuren onder leiding van een gynaecoloog, vindt Nijhuis. Hij kijkt sceptisch naar zwangeren die thuis willen bevallen van hun eerste kind. "Het klinkt mooi, maar de kans dat je het succesvol gaat afmaken is ongeveer 8 tot 9 procent", zegt hij in Dit is de Kwestie (EO). "Daarover moet je wel eerlijk zijn."

Veiliger

Volgens hem klopt het verhaal niet dat verloskundigen thuis net zoveel kunnen als in het ziekenhuis. “Dat is onzin", vindt hij. "De verloskundige kan geen spoedkeizersnede doen, geen kunstverlossing doen en niet makkelijk de baring stilleggen. Weeën remmen is één van de belangrijkste acties bij nood. Dus veel medicatie hebben ze helemaal niet bij de hand. En in het ziekenhuis is snel een heel team beschikbaar als het moet."

Uiteindelijk is het dus veiliger om in het ziekenhuis te bevallen, zegt hij. "Als je goed begint, zijn het thuis natuurlijk relatief kleine risico’s. Maar je zult maar net die ene zijn bij wie het in één, anderhalf uur mis gaat."

Vrije keus

Op dit moment betaal je een eigen bijdrage als een ziekenhuisbevalling niet medisch noodzakelijk is. Nijhuis vindt dat zwangeren het recht moeten hebben om in het ziekenhuis bij de gynaecoloog te kunnen bevallen, ook al hebben ze daarvoor geen medische indicatie. "Ik vind het gek dat wij hen geen vrije keus geven."

Moeten we stoppen met thuis bevallen? Dat is de grote vraag op woensdagavond 5 april in Dit is de Kwestie (EO). De uitzending is om 22:25 uur te zien op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.