Emeritus-hoogleraar psychologie: ‘Groot deel van de jongeren kan minder goed omgaan met emoties'

Snowflakes of softies wordt de huidige generatie jongeren ook wel genoemd. Dat is een veel te simplistische benaming voor een hele generatie jongeren, stelt emeritus-hoogleraar psychologie Jan Derksen. Toch maakt hij zich wel zorgen over de emotionele intelligentie van een groot deel van de huidige jongeren.
Derksen is terughoudend om bepaalde labels op deze generatie te plakken. "Je hebt talloze populaire namen voor verschillende generaties, zo heb je ook de achterbankgeneratie of babyboomers. Maar wetenschappelijk is er vaak niet of nauwelijks steun voor."
Meestal blijken zulke typeringen te simplistisch te zijn, zegt hij. "Er is dan wel een onderdeel van die generatie die verwant is aan zulke kenmerken, maar geen overheersend deel."
Hij zal dus niet snel sterke woorden vellen over de huidige generatie jongeren. "Wel zijn er subgroepen die wat kwetsbaarder zijn dan anderen, omdat ze niet goed hebben leren omgaan met hun emoties. Net als bij milennials wordt hun leven erg beïnvloed door social media."
Verwachtingen
Sociale media brengt veel verwachtingen met zich mee: "Ego’s worden opgepoetst, alles moet goed met je gaan, je moet zelf ook posten en allemaal contact en volgers hebben. Dat zijn allemaal eigenschappen die aan de buitenkant van de menselijke persoonlijkheid zitten. Dan is er minder aandacht voor de binnenkant, voor de diepere emoties."
Jongeren zijn gemakkelijk jaloers denken snel dat ze het niet goed doen, zegt Derksen. "Dan voelen ze zich wat eenzaam en soms minderwaardig. Al die diepere gevoelens komen in deze tijd minder aan de orde. Dus de emotionele intelligentie blijft een beetje achter bij grote delen van deze generatie."
Emotionele ontwikkeling
En dit terwijl ze cognitief goed ontwikkeld zijn, zegt hij: "Ze hebben een goede opleiding, universiteit en hbo komt veel voor. Maar ze vinden het lastig om goed om te gaan met hun emoties. Bijvoorbeeld als het gaat om boosheid, eenzaamheid, verdriet, wantrouwen en verliefdheid."
Sociale media zorgen leiden ertoe dat alles positief en vanaf de oppervlakte wordt benaderd, zegt hij. "Dus ik maak mij zorgen over de emotionele intelligentie van een groot gedeelte van deze groep."
Groeit er een generatie op van softies? Bekijk Dit is de Kwestie op woensdag 29 maart om 22:17 uur op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.