Energie-expert: 'Gaswinning op Noordzee is de moeite waard'

23 februari 2023 · Leestijd 3 min

Gaswinning uit de Noordzee is de moeite waard, denkt energie-expert René Peters van TNO. Hiervoor moet de industrie dan wel gestimuleerd worden met een aantal miljard extra.

Daarmee reageert hij op de plannen van de VVD om zoveel mogelijk gas in eigen land te produceren. In de Noordzee is nu nog ongeveer 80 miljard kuub gas aangetoond, zegt Peters in Dit is de Dag (NPO Radio 1). "Dat is voor een kleine drie jaar gebruik in Nederland. We winnen nu nog zo’n 9 miljard kuub gas uit de Noordzee per jaar. Er is nog best wel wat meer te halen. Dan moeten we wel meer gaan boren en meer zoeken."

Aantal miljard extra

Het zijn wel relatief kleine velden, zegt hij. "Maar het zou best kunnen. Dan moet dat wel extra gestimuleerd worden. Want op dit moment is de industrie niet heel erg genegen om grootschalig te gaan investeren en moet daar een aantal miljard extra voor komen."

Dat komt omdat er over het algemeen in andere landen veel grotere velden ontwikkeld worden, zegt Peters. "Zo wordt er nu in Suriname een groot olieveld ontwikkeld. Dat zijn gigantische investeringen die tegen relatief lagere kosten veel meer olie en gas op de markt kunnen brengen. Dus als je meer zelfvoorzienend wil blijven en meer wil blijven winnen uit de Noordzee, zul je het voor bedrijven ook meer aantrekkelijk moeten maken om weer te investeren in de Noordzee."

Daarbij zijn de grote spelers zoals BP en de NAM zijn al vertrokken, zegt hij. "Je hebt er wel kleinere spelers die nog risico’s durven te nemen en te investeren."

Moeite waard

Er kan zo’n 2 tot 4 miljard extra kuub gas worden gewonnen uit de Noordzee, denkt Peters. "Dat is zeker de moeite waard. Want je haalt er niet alleen inkomsten uit voor de staatskas, maar je bespaart ook CO2-uitstoot doordat je het niet hoeft te importeren."

Daar tegenover staat dat we het afgelopen jaar 31 miljard kuub gas hebben verbruikt, wat al bijna 25 procent minder was ten opzichte van het jaar ervoor. "De verwachting is wel dat een deel van die vraag weer terugkomt als de prijzen weer laag blijven", denkt Peters. "Omdat bedrijven ook weer gaan opstarten en mensen misschien wat relaxter met de thermostaat zullen omgaan."

Van de ruim dertig miljard kuub gas die we verbruiken, zou je ongeveer de helft uit eigen gewinning kunnen realiseren, zegt de energie-expert. "Daarbij hebben we het niet alleen over gas, maar ook over duurzame opwekking uit wind op zee. En de rest importeren."