Energiedeskundige René Peters: ‘Elektriciteitsprijs zal met Europese plannen in ieder geval naar beneden gaan'

15 september 2022 · Leestijd 2 min

Deels zullen de Europese plannen helpen om de energierekening naar beneden te krijgen, denkt energiedeskundige René Peters. Of dit voor gas ook zo is, betwijfelt hij.

In ieder geval gaat de elektriciteitsprijs naar beneden nu deze een prijsplafond krijgt van 180 euro per megawattuur, zegt Peters, energiedeskundige bij onderzoeksbureau TNO, in Dit is de Dag. “Of dit ook voor de gasprijs zo is, weet ik nog niet zo zeker. Want er wordt wel winst afgeroomd bij de olie- en gasbedrijven, maar dat betekent nog niet direct dat de gasprijs direct lager wordt.”

Wel levert dat extra inkomsten op voor de staat, zegt hij. “Daarmee kunnen ze huishoudens compenseren die nu heel veel problemen hebben met hoge gas en elektriciteitsrekening.”

Eén van de maatregelen is om fossiele olie- en gasproducenten een derde van hun overwinsten af te dragen. Hoe komen zij eigenlijk aan zulke gigawinsten? Dat is heel simpel, zegt Peters: “De kosten voor productie van olie en gas zijn gelijk gebleven, maar de opbrengst is enorm gestegen. Daardoor blijven er overwinsten over. Het is gewoon geluk, omdat de prijs op de markt zo extreem gestegen is.”

Een andere maatregel is de winstbeperking van elektriciteitsproducenten van duurzame elektriciteit en kernenergie. Dat is een praktische en uitvoerbare maatregel, vindt Peters. “Dit is wel een maatregel waar iedereen die nu een hoge elektriciteitsprijs op zijn rekening ziet wel voordeel bij heeft. De bedrijven kunnen nog gewoon winst maken en investeren in de toekomst, maar het beperkt wel de kosten voor de huishoudens en de industrie.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren