Epidemioloog Alma Tostmann: 'Coronacommunicatie overheid kan een stuk duidelijker'

De coronastrategie van het kabinet van de laatste maanden is duidelijk: de samenleving moet zoveel mogelijk openblijven. De boodschap dat testen bij klachten en in isolatie gaan een positief resultaat nog steeds belangrijk zijn, sneeuwt daarbij een beetje onder. Dat is verwarrend, vindt epidemioloog Alma Tostmann. “Als je echt wil dat mensen in thuisisolatie gaan, moet je beter uitleggen waarom dat nodig is.”
De Wereldgezondheidsorganisatie hintte er twee weken geleden op dat het einde van de coronapandemie in zicht is. “De wereld is nog nooit in een betere positie is geweest om een einde te maken aan de coronapandemie”, zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een persconferentie. Zijn opmerkingen werden breed uitgemeten in de media.
“Iedereen heeft het eerste gedeelte van dat verhaal gehoord”, zegt Tostmann. “Maar de mitsen en maren zijn bij veel mensen niet aangekomen. Hij zei namelijk ook dat overheden moesten volhouden met het vaccineren van risicogroepen en goed over de risico’s van het virus moeten communiceren.”
Verwarrend
En die communicatie verloopt in Nederland nogal verwarrend, ziet ze. “De richtlijnen zijn nog steeds dat je je moet laten testen bij klachten en dat je in isolatie gaat na een positieve test. Ik vraag me echt af of iedereen dat nog wel doet. Want tegelijkertijd geeft de overheid met de sectorplannen het beeld af dat we het virus nu rond kunnen laten gaan.”
Die sectorplannen, die vorige week door het kabinet werden gepresenteerd, hebben nadrukkelijk als doel de samenleving zo veel mogelijk open te houden. In de plannen staan de stappen die verschillende sectoren kunnen nemen tegen de verspreiding van het virus van licht naar zwaar in een ‘maatregelenladder’. “Wat mij daaraan opvalt, is dat de zorg overeind houden pas op de bovenste treden van de ladder een doel wordt“, zegt Tostmann. Terwijl dat juist van groot belang is voor de hele maatschappij, vindt ze.
Boodschap
“De IC’s gaan niet meer overstromen, maar dat betekent niet dat er geen krapte is. Als er straks drie keer zoveel mensen met corona in het ziekenhuis belanden is het gevolg dat andere zorg weer moet worden afgebeld. Dat raakt iedereen. Het zou helpen als de overheid stappen zou zetten om die boodschap over te brengen.”
Tot slot zou de overheid sneller en via meer media over corona moeten communiceren, zegt Tostmann. Want jonge mensen gaan echt niet uit zichzelf naar de site van de Rijksoverheid om te kijken wat de maatregelen zijn. “Ik deel best veel informatie over het coronavirus op sociale media", zegt ze. "Daarbij sluit ik graag aan op de publicaties van de overheid. Maar als die er niet zijn of maar heel traag op gang komen maak ik zelf wel wat.”
Bron foto: Radboudumc