Erik Koletzki, fietsliefhebber: ‘Het is tijd voor e-bikeschaamte’

25 mei 2022 · Leestijd 2 min

Erik Koletzki, zelf fervent fietser, ergert zich nogal aan e-bikegebruik onder jongeren. Het kost namelijk heel veel energie en het is onnodig, vindt hij.

In 2019 werd er in Nederland 15 miljard kilometer gefietst, en dat zal volgens Koletzki nu nog meer zijn. Het Kenniscentrum voor Mobiliteit schat in dat 40 procent van die fietskilometers elektrisch is. "Dan kom je uit op zo'n 45 gigawattuur elektriciteit wat daarvoor nodig is. En dat terwijl de normale fiets de meest simpele, eenvoudige, energievriendelijke en gezonde manier van voortbewegen is."

Vliegschaamte is al jaren een gangbare term, omdat vliegen slecht voor het milieu is, maar van e-bikeschaamte lijkt nog geen sprake. Dat moet veranderen, vindt hij. "Veel jonge en gezonde mensen komen op die e-bikes voorbij. Maar als fietsen gezond is en we worden in Nederland allemaal te zwaar en moeten meer bewegen: ga dan gewoon fietsen!"

Marcel van Roosmalen: ‘Richt je niet op kleine vissen’

Lees ook over:

Marcel van Roosmalen: ‘Richt je niet op kleine vissen’
Esther van Garderen, directeur Fietsersbond: ‘E-bikes zijn juist een oplossing’

Lees ook over:

Esther van Garderen, directeur Fietsersbond: ‘E-bikes zijn juist een oplossing’
Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren