Erik Verweij: 'Gratis menstruatieproducten lossen het onderliggende probleem niet op'

16 augustus 2022 · Leestijd 3 min

Erik Verweij, VVD-raadslid in Rotterdam, staat niet te springen bij het idee om ook in Nederland gratis menstruatieproducten uit te delen zoals nu in Schotland gebeurt.

“Het is verschrikkelijk om te horen dat zoveel vrouwen het idee hebben of echt in de situatie zitten dat ze niet aan zo’n sanitaire basisbehoefte kunnen voldoen”, zegt Verweij. “Maar ik denk dat het niet het meest efficiënte oplossing is om gratis producten aan te bieden.”

Hij zegt dat het verstandig kan zijn om een vrouw hierbij te ondersteunen, maar dat dit ook op een andere manier kan. “Zo hebben we in Rotterdam een pas waarvan je zowel leuke dingen kan doen, agenda’s en rugzakken en ook inlegkruisjes, maandverband en tampons. Ik vind dat het idee dat je vrouwen zelf de keuze laat maken en producten uit laat zoeken, veel efficiënter om vrouwen in menstruatiearmoede te helpen. Zonder dat de overheid deze producten voor hen koopt.”

Winkeliers en aanbieders van deze producten kunnen veel beter inschatten wat mensen nodig hebben, vindt hij. “Als de overheid al die producten moet gaan inkopen en aanbieden, in elke gemeente afzonderlijk, wordt dat heel ingewikkeld om goed af te stemmen. Ook gaan dingen gaan over de datum en moet het worden weggegooid.”

Als liberaal vindt hij het een belangrijk uitgangspunt dat iedereen in principe voor zichzelf moet zorgen, zegt hij. “Iedereen heeft tandpasta nodig en betaalt dat ook voor zichzelf. Er zijn schrijnende gevallen die hulp nodig hebben, maar gelukkig hebben we daar bijstand voor. Ik denk dat de overheid best kan ondersteunen in situaties waarbij het anders heel lastig wordt, maar dat het dus beter kan door ze zelf de keuze te laten maken.”

Volgens Verweij biedt het gratis aanbieden van menstruatieproducten niet het onderliggende probleem op. “De volgende zal wel weer grote problemen hebben met een hoge energierekening of een dure school van een kind. Het is verschrikkelijk als mensen in armoede zitten, maar ik denk niet dat het inzetten op specifieke, kleine onderdeeltjes de oplossing is. Ik denk dat je moet kijken naar het bredere probleem.”

Dat een stichting als het Armoedefonds zich ervoor inzet om gratis menstruatieproducten te verstrekken, vindt hij waardevol. Zelf heeft hij ook gedoneerd: “Ik vind het belangrijk dat solidariteit vrijwillig kan ontstaan en niet verplicht vanuit de overheid wordt opgelegd.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren