Ervaringsdeskundige Deborah Smit: 'Richt je op andere vormen van hulp'

28 juni 2022 · Leestijd 2 min

Deborah Smit, die zelf ooit een abortus overwoog, vindt het belangrijk dat kiezen voor het ongeboren leven uitgangspunt wordt en dat er meer nadruk komt op andere vormen van hulp.

Eerder was Deborah Smit de gezicht van Week van het Leven. Zelf overwoog zij ook ooit serieus een abortus, wat ze uiteindelijk niet heeft gedaan. “Doordat ik ervoor heb gekozen om te kijken wat ik nodig had, kwam er hulp", vertelt ze in Dit is de Dag. "Ik ben er over gaan praten.”

Smit vindt het belangrijk dat het ongeboren kind beschermd wordt. Daarom vindt ze de beslissing in Amerika een positieve en belangrijke ontwikkeling. “In elk geval is er op deze manier aandacht voor het ongeboren kind. Ik vind het belangrijk dat ze kiezen voor het leven nu als uitgangspunt nemen. Als je dat als uitgangspunt neemt, denk ik niet dat je van daaruit beslissingen moet gaan nemen, maar moet kijken: hoe nu verder? Wat heeft deze vrouw nodig om het kind te houden?”

Mag een vrouw in een noodsituatie wel overgaan tot legale abortus? Smit vraagt zich af wanneer een situatie echt nood is. "Zelf ben ik er erg bij gebaat geweest om in gesprek te gaan met iemand. Ik zag mijn situatie ook als noodsituatie. Ik vond het fijn dat daar aandacht voor was."

Er mag van haar meer aandacht komen voor andere vormen van hulp. "Wat ik te vaak mis in deze discussie is de vraag: wat zijn de alternatieven?", zegt ze. "Welke hulp wordt nou daadwerkelijk geboden? Wat maakt nou dat de vrouw überhaupt besluit tot abortus of daar over nadenkt? Dus dat je echt met de vrouw gaat kijken naar de reden van de abortus.”

Lees ook deze perspectieven:

Predikante Almatine Leene: 'Meer nadruk op voorkomen van ongewilde zwangerschappen'

Lees ook over:

Predikante Almatine Leene: 'Meer nadruk op voorkomen van ongewilde zwangerschappen'
Senator en theoloog Ruard Ganzevoort: 'Uiteindelijk is het alleen de vrouw die de beslissing kan maken'

Lees ook over:

Senator en theoloog Ruard Ganzevoort: 'Uiteindelijk is het alleen de vrouw die de beslissing kan maken'