Esther van Lunteren gaat op vakantie met de trein: 'Vliegen mag zo bijzonder mogelijk blijven'

21 juli 2022 · Leestijd 3 min

Esther van Lunteren kiest ervoor om met haar man en kinderen van 11, 10 en 8 jaar oud door West-Europa te reizen met de trein in plaats van het vliegtuig te pakken naar een zonnig eiland.

De reis is al helemaal uitgestippeld: met de trein reizen ze naar Straatsburg, waarna ze verblijven in de Zwitserse bergen. Daarna reist het gezin door naar Milaan en Pisa om neer te strijken in Toscane. Tot slot reist het gezin via Parijs terug naar huis.

Het gezin heeft nooit een auto gehad. “Het is altijd best een regeldingetje om dat elk jaar weer voor elkaar te krijgen”, zegt ze. “Ik was dat erg zat. Toen hoorde ik over interrailen en dacht ik: dat is het. Toen ben ik gaan plannen. Ik was verbaasd over de prijs. Die viel reuze mee, omdat onze kinderen gratis meereizen.”

Ze is niet pertinent tegen vliegen. “We hebben al drie jaar het idee om met ons gezin te vliegen naar Cyprus vanwege ons huwelijksjubileum. Dat zou de eerste keer zijn als gezin en we vinden wel dat dat zo bijzonder mogelijk mag blijven. Ik ben niet iemand die ieder jaar op het vliegtuig zou stappen, mede vanwege de gevolgen voor het milieu.”

Bewust

Vliegen mag wel iets zijn waar je tenminste goed over nadenkt, zegt Van Lunteren. “Ik wil niet zeggen dat het allemaal niet meer mag, maar ik denk dat het goed is om je er bewust van te zijn. Waarom pak je dat vliegtuig? Waarom moet het zo ver weg? Kan het ook anders?”

Feit is dat je voor 50 euro ver kan vliegen, zegt Van Lunteren. “Daar maak ik me wel zorgen om. Er is iemand of iets die je niet betaalt. Ik denk dat ik minder problemen zou hebben met vliegen als er een eerlijke prijs tegenover staat. Ook omdat je dan weet dat je betaalt voor compensatie van het milieu of de mensen die voor een schijntje moeten werken.”

Zoiets zou de keuze makkelijker maken, al is het niet dat ze het vervelend vindt om met de trein te gaan. “Onze reis kost veel tijd aan uitzoekwerk en reserveringen. Ook maak ik een reisplanner. Maar het levert veel voorpret op. Je moet er wat voor over hebben, maar straks in de trein zullen we ontzettend veel zien en nieuwe mensen ontmoeten.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren