Ethicus Theo Boer: 'Het is een morele plicht om je ouders in huis te nemen'

17 mei 2023 · Leestijd 3 min

Wat als je ouders niet meer voor zichzelf kunnen zorgen? Gaan ze dan naar een verzorgingstehuis of gaan de kinderen ervoor zorgen? Voor ethicus Theo Boer is hier geen twijfel over mogelijk. “Ze hebben ook voor jou gezorgd.”

“Erbarmelijk”, vindt ethicus Theo Boer de manier waarop we met onze ouderen omgaan. “Er zijn veel mensen die er standaard vanuit gaan: als mijn ouders hulpbehoevend worden, wil ik ze weleens opzoeken, maar dat is het.”

‘Zoveel aan ouders te danken’

Dat moet veranderen, vindt hij. En je ouders in huis nemen lijkt hem dan een goed besluit. “Als blijkt dat ouders echt niet voor zichzelf kunnen zorgen, dan lijkt dat mij wel ideaal dat je zegt: ik heb zoveel aan mijn ouders te danken, ze hebben me zoveel bijgebracht en ze hebben me opgevoed toen ik zelfs nog niks kon.”

Boer vertelt verder: “Ik vind het ook een kwestie van elkaar eren. Dat je probeert om die gunst te retourneren. En ik vind het een vanzelfsprekendheid op dezelfde manier dat ik het heel prettig vond dat mijn moeder thuis was toen ik zelf ook nog thuis was.”

Hoge druk en weinig tijd

Maar de druk op mantelzorgers blijkt al erg hoog. Zo’n 10 procent vindt het te zwaar. Toch is dat voor Boer niet direct een reden om geen zorg op je te nemen. “Ik vraag me af wat hiermee bedoeld wordt. Want ik denk dat 10 procent van de Nederlanders zich weleens overbelast voelt. Dat hoort bij het leven. De vraag is: gaat het alle spuigaten uit, en daar moeten we over praten.”

Ook blijkt het vinden van tijd voor veel mensen een drempel om intensief voor hun ouders te zorgen. “Maar dat is net zo lang als dat het breed is. Dat betekent dat als je niet voor je ouders kunt zorgen, dat professionele mensen ingehuurd moeten worden die ook betaald moeten worden en waar ook een gebrek aan is. Dus er is aan alle kanten gebrek en dat los je niet op door mensen in het verpleeghuis te stoppen.”

Zijn we verplicht onze ouders in huis te nemen? Die vraag staat woensdag 17 mei centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren