'Excuses voor slavernijverleden zouden helend werken'

1 juli 2022 · Leestijd 2 min

Het kabinet moet excuses maken voor het slavernijverleden, vindt Dave Ensberg-Kleijkers.

Rondom 1 juli, Keti Koti, wordt vaak de vraag gesteld of Nederland geen excuses moet maken voor het slavernijverleden. Dave Ensberg-Kleijkers, zelf van Surinaamse achtergrond, denkt dat dat een goed idee zou zijn. Het is goed voor de verhoudingen in de maatschappij, denkt hij: "Ik zie een samenleving waarin mensen elkaar niet goed begrijpen. Die dialoog over slavernij vindt nauwelijks op een fatsoenlijke manier plaats", zegt hij in Dit is de Dag.

Universitair hoofddocent: excuses voor slavernijverleden werken averechts

Lees ook over:

Universitair hoofddocent: excuses voor slavernijverleden werken averechts

Ensberg-Kleijkers is bestuurskundige en auteur en is al jaren warm pleitbezorger van een excuus. Hij benadrukt dat het niet om personen gaat die excuses moeten maken. De verantwoordelijken voor de slavernij zijn natuurlijk al lang overleden. Maar het zou goed als de Nederlandse overheid, die zowel de overheid van de voormalige slavenhouders én de voormalige tot slaaf gemaakten, verantwoordelijkheid zou nemen.

Op Keti Koti zal het kabinet dit jaar nog niet tot excuses overgaan, werd deze week bekend. Het kabinet wil meer tijd om onderzoek te doen. Volgend jaar zou het echter wél kunnen, denkt Ensberg-Kleijkers. "Als ik kijk naar het regeerakkoord staat daarin dat 2023 het belangrijkste jaar is. Dan wil het kabinet ook werken aan een slavernijmuseum", vertelt hij. Misschien doen ze het dan, omdat het dan precies 150 jaar geleden is dat tot slaaf gemaakten moesten werken, denkt hij: "Dan is het een mooi moment."