Extra fragment: Moeten vermogende mensen iets terug doen voor de wereld?

18 april 2023 · Leestijd 2 min

Mogen we van rijken verwachten dat ze op een betekenisvollere manier omgaan met hun geld? Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager) kijkt er dubbel naar: 'Voor een deel hebben we excessief gedrag zelf in de hand gewerkt.'

De overname van 'De Vegetarische Slager' leverde oprichter Jaap Korteweg veel geld op. Daarmee voelt hij zich verantwoordelijk om iets goeds terug te doen voor de wereld. 

Dit is hoe rijkdom eerlijker verdeeld kan worden: 'Ga patsergedrag belasten'

Lees ook over:

Dit is hoe rijkdom eerlijker verdeeld kan worden: 'Ga patsergedrag belasten'

In de hand werken

Toch vraagt hij zich af of we als samenleving niet de rijken krijgen die we verdienen. Voor een deel hebben we excessief gedrag zelf in de hand gewerkt, zegt hij in dit extra fragment van Dit is de Kwestie (EO). "Als je rijke mensen zoals influencers en topsporters ziet pronken met Rolexen en snelle auto's en daar wordt verlekkerd naar gekeken, dan is het blijkbaar geaccepteerd en werk je dat ook in de hand. Het is wel een wisselwerking."

Dit is de Kwestie

Hoe neemt Korteweg zelf zijn verantwoordelijk? Dat kun je woensdagavond 19 april zien in Dit is de Kwestie, om 22:17 uur op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren