Filosoof: 'Steeds meer aanwijzingen dat God bestaat'

4 juli 2022 · Leestijd 2 min

Ooit vond hij religie totale onzin. Nu is het voor filosoof Emanuel Rutten, verbonden aan de VU, klip en klaar: God bestaat.

In De Ongelooflijke Podcast, live vanaf het NPO Podcastevent, gaf Rutten zijn argumenten waarom wat hem betreft God bestaat. De filosoof, die een achtergrond heeft als wiskundige, beargumenteert bijvoorbeeld dat het natuurkundig gezien niet mogelijk is dat iets uit niets ontstaat. "Het geheel van alle ruimte, tijd en materie is ooit begonnen te bestaan", vertelt hij, verwijzend naar de oerknal. "Dit verwijst naar een buitenruimtelijke, buitentijdelijke en onstoffelijke oorsprong." Makkelijker gezegd: de oerknal kan niet zomaar zonder oorzaak ontstaan zijn dus er moet iets aan de basis hebben gestaan, zegt hij.

En datgene wat er aan de basis staat, moet intelligent zijn, want onze aarde is precies goed: "Als de natuurconstanten ook maar iets anders waren geweest, dan zou er geen universum ontstaan zijn dat geschikt is voor leven." Hij noemt het daardoor 'redelijk' om te geloven in een god. Dit argument wordt ook wel 'finetuning' genoemd.

Collega-filosoof Stine Jensen is het oneens met Rutten. Volgens haar bestaat er geen God:

Bestaat God? 'Je gelooft toch ook niet in een grote theekop in de lucht?'

Lees ook over:

Bestaat God? 'Je gelooft toch ook niet in een grote theekop in de lucht?'

Maar als er een god is, waarom is er dan zoveel lijden in de wereld? Dat vindt Rutten niet zo relevant: dit is namelijk een 'vervolgvraag', wat hem betreft. "Dat gaat over het karakter van God, niet over over hij bestaat of niet", zegt hij. "Misschien wil hij zich wel graag verstoppen? Dat betekent toch niet dat hij niet bestaat?"

Rutten is er van overtuigd dat de toekomst theïstisch is, omdat wetenschappers steeds meer aanwijzingen voor het bestaan van God vinden. Hij praat over bewustzijn en vrije wil, maar ook quantummechanica.