Fleur Bakker van Refugee Company: 'Je moet voorbij de achterstand kijken'

"Je moet kijken voorbij wat iemand blokkeert om aan het werk te kunnen", zegt Fleur Bakker. Ze zag dat asielzoekers vaak met een uitkering op de bank belanden en richtte daarom een sociale onderneming op. Bij Refugee Company werken asielzoekers die geen 'gewone' baan kunnen krijgen.
Toen Bakker in een azc als vrijwilliger aan de slag ging, zag ze dat de ouders van de jongeren waarmee ze werkte lang in de asielopvang zaten en vervolgens een uitkering kregen. "Kunnen we dat niet beter organiseren?" Dacht ze. "Ik ben begonnen met het organiseren van korte werkervaringen voor mensen. Nu zeven jaar later hebben we drie restaurants en een fabriek opgericht."
Voorbij de achterstand
Dit succes is voor een groot deel te verklaren met de gedachtegang van Bakker: "Je moet goed kijken naar iemand situatie en wat diegene ervan weerhoudt om aan het werk te gaan. Je moet kijken voorbij de taal, voorbij de zorgen om gezinshereniging of als mensen nog in het azc leven." Ook inburgeringstrajecten kunnen het lastig maken voor mensen om een gewone baan te hebben. Voor het aannemen van nieuwe medewerkers wordt daar dan ook niet naar gekeken. "Wij houden een open hiring beleid aan. We stellen geen eisen aan mensen, zoals een CV, maar kijken alleen naar of ze zin hebben om bij ons te komen werken."
Naast drie restaurants is een mondmaskerfabriek ook onderdeel van Refugee Company. "In coronatijd hebben we veel geleverd in de zorg, maar ook na corona zijn klanten bij ons gebleven. We hebben daar op het hoogtepunt met zestig mensen gewerkt waarvan vijftig met een vluchtelingenachtergrond, die zijn uit de uitkering gegaan", zegt Bakker. De winst van het bedrijf wordt voor een deel ook weer geïnvesteerd in de financiering van onder andere taaltrajecten.

Balans
Bij het hebben van een sociale onderneming komt veel kijken, stelt Bakker. "Je zit als bedrijf op een hele andere manier in elkaar. Je moet wel zorgen dat het klopt en je niet al je geld aan sociale stukken geeft, maar daarin zoek je een balans. We hebben bijvoorbeeld in Utrecht een mooi restaurant op het azc. Daar doen we commerciële en maatschappelijke evenementen. We hebben de afspraak met de manager over de verdeling van die evenementen. Want je wil niet dat het maatschappelijke resultaat verloren gaat of dat je te weinig omzet draait", aldus Bakker.