Flexwerken: vloek of zegen?

Er wordt in Nederland nog altijd veel met flexwerkers gewerkt, blijkt uit cijfers van het CBS. Nederland neemt plek 4 in op de ranglijst van aantal flexwerkers per land in de EU. Binnen deze groep is in de laatste tien jaar een stevige groei van zzp'ers te zien. Waar komt deze groei vandaan? En is dit een goede of een slechte zaak?
Zowel zzp'ers als mensen met een tijdelijk contract vallen in de categorie 'flexwerker'. Deze groep bestaat in totaal uit 3,9 miljoen Nederlanders, blijkt uit cijfers van CBS over het derde kwartaal van 2022. 4 op de 10 werkenden in Nederland is dus flexwerker.
In 2020 stond Nederland op plek 4 van Europa, na Spanje, Polen en Griekenland. In de afgelopen 10 jaar is te zien dat Nederland een stevige groei doormaakt in het aandeel flexwerkers. In de EU-ranglijst steeg Nederland met 1,7 procentpunt. Flexwerken is duidelijk in trek in Nederland.
Perspectieven
Hoe moeten we naar deze groei kijken, in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt? Is het een goede of slechte zaak?
Volgens Roos Wouters van de Werkvereniging is de flexibilisering helemaal niet iets wat er moet worden tegengegaan, maar bieden vaste contracten te weinig ruimte. Wel vindt ze dat er meer zekerheid voor zzp'ers moeten komen.
Lees ook over:
Roos Wouters van de Werkvereniging: 'Vast contract biedt te weinig flexibiliteit en ruimte'
Flexcontracten geven veel onzekerheid bij flexwerkers, zegt FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha. "Als je eeuwig in flexbanen werkt en niet weet wat je aan het einde van de maand op je rekening hebt of dat je einde van het jaar nog werk hebt, dan is dat heel slecht."
Lees ook over: