Floris Muller (genootschap Republiek): 'Mensen willen deze monarchie niet meer'

Dat de koning er volgend jaar qua inkomsten zoveel op vooruit gaat is onterecht, vindt Floris Muller, voorzitter van het genootschap Republiek (voorheen Republikeins Genootschap). Het koningshuis en de monarchie hebben hun achterban en hun functie verloren, stelt hij.
'Een buitengewoon onprettige situatie', noemt Muller het feit dat je als samenleving één familie faciliteert op basis van hun afkomst. "Het kan niet dat iemand op basis van zijn afkomst meer recht heeft dan de ander." Het extra inkomen moet de koning dan ook afslaan, vindt Muller: "Je kunt het niet maken naar de bevolking toe. Dit is een verhoging van een half miljoen euro voor iemand die al miljardair is. Hij had als een gebaar kunnen zeggen: dat geld heb ik niet nodig of het deels kunnen terugstorten."
Staatsbezoek
Daarnaast wijst Muller ook op een onderzoek dat gaat over het effect van een koning op onder andere handelsmissies waaruit hij concludeert dat we beter af zijn zonder koning. "Als je kijkt naar het buitenland en de handelspositie, levert de koning niets op. Dat ze meegaan op staatsbezoek gaan maakt dus niks uit. Dat hebben ze uitgezocht door aan tientallen topmensen van Nederlandse bedrijven te vragen. Die zeggen: 'Hij loopt in de weg'."
Monarchie
Daarbij maakt hij wel onderscheid tussen de mensen die het koningshuis belichamen en de monarchie als systeem. "De onderzoeken van de afgelopen jaren laten zien dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima wel aardig gevonden worden, maar dat de aanhang voor de monarchie afneemt. Die gaat in een trendbeweging naar beneden. Mensen willen deze monarchie niet meer."
De koning puur een symbolische rol laten vervullen, vindt Muller geen goed idee. "Wat is het symbool dat een koning dan uitstraalt, als je een functie hebt die je puur op basis van geboorte en afkomst gegeven is. Het mooiste symbool wat we aan Nederland kunnen geven is een democratie. Wij zijn nu in Nederland een parlementaire monarchie, maar daarmee nog niet een absolute democratie."