FNV-bestuurder Linda Vermeulen: 'Het is goed dat mensen merken dat er stakingsacties zijn'

8 februari 2023 · Leestijd 3 min

Er wordt deze week op een hoop plekken gestaakt in Nederland. Hebben al die acties eigenlijk wel zin? Wel volgens FNV-bestuurder Linda Vermeulen. "In veel gevallen gaan die lonen pas omhoog als we ons er allemaal mee gaan bemoeien."

Deze week wordt er een hoop gestaakt in Nederland, waaronder door medewerkers van de Bijenkorf. ""Het is heel bijzonder wat er gebeurt in de winkelstraat", zegt Vermeulen in Geld of je Leven (Radio 1). "Als je kijkt hoe in Nederland de lonen zijn verdeeld, bungelt de winkelstraat zo’n beetje onderaan: ze werken vaak voor het minimumloon of net iets erboven. Bij de Bijenkorf hebben we gezegd: we zijn het zat, er is een grens bereikt."

En met resultaat, zegt Vermeulen: "De medewerkers hebben nu al 13 keer gestaakt. Vaak zien we stakingen in het vervoer, de industrie en de havens. Daarom ben ik heel trots dat nu veel vrouwen in de winkels ook voor hun rechten opkomen."

'Staken is nodig' 

Dat is ook wel nodig, volgens Vermeulen. "Ze werken heel hard en zijn altijd inzetbaar, maar die lonen zijn zoveel achtergebleven. We zien dat alles duurder wordt: hogere inflatie, hogere huren, hogere stroomkosten. Dus die lonen moeten nu eindelijk ook een keer omhoog." 

Ze ziet ook dat het staken aanstekelijk werkt: "Toen er op het spoor gestaakt werd, wilden de winkelmedewerkers bij de Bijenkorf ook echt wat doen. En door hun acties krijgen andere winkels, zoals de Etos, nu ook de moed om te gaan staken."

Doelwitten

Dat er veel mensen hinder ervaren van de stakingen, moet niet in de weg staan van de acties, aldus Vermeulen. "Mensen worden niet geraakt door de stakende medewerkers: mensen worden geraakt doordat er zoveel medewerkers worden onderbetaald. Het is goed dat mensen merken dat er acties zijn. We zitten met een groot gedeelte van de Nederlanders in hetzelfde schuitje."

"In veel gevallen gaan die lonen pas omhoog als we ons er allemaal mee gaan bemoeien", zegt Vermeulen. "Ook is het goed om te beseffen dat mensen niet willen staken. Iedereen die staakt, wil het liefst op een goede manier aan het werk. Maar dat kan niet, omdat de werktijden te lang zijn, de lonen te laag, et cetera. Door de staking moet de kwaliteit van het werk verbeteren. En uiteindelijk komt dat alle mensen ten goede.”

Wennen aan verandering

Gelukkig ziet Vermeulen ook veranderingen in het beleid. “In de havens zijn er afspraken gemaakt over automatische prijscompensatie, dat de lonen meestijgen met de inflatie, en gelukkig bij steeds meer bedrijven worden er goeie afspraken gemaakt."

We zouden er weer aan moeten wennen dat de lonen omhoog gaan, vindt Vermeulen. "We hebben een heel lange tijd achter de rug van loonmatiging. Veel prijzen worden automatisch duurder, maar bij de lonen moet je voor elke cent loonsverhoging ontzettend hard knokken. Daar moet verandering in komen."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!